Patiënten en personeel voerden vandaag actie met steun van de SP bij Zilveren Kruis Achmea in Leiden. De verzekeraar trok de stekker uit het Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen, met faillissement tot gevolg.
Volledig scherm
Patiënten en personeel voerden vandaag actie met steun van de SP bij Zilveren Kruis Achmea in Leiden. De verzekeraar trok de stekker uit het Slotervaart en IJsselmeerziekenhuizen, met faillissement tot gevolg. © Phil Nijhuis

Specialisten Slotervaart verdelen patiënten

Medisch specialisten bekijken alle dossiers van de patiënten met een afspraak in de polikliniek van het failliete MC Slotervaart om te bepalen in welk ziekenhuis zij het best behandeld kunnen worden.

Er wordt nauw samengewerkt met huisartsen,  zorgverzekeraars en andere ziekenhuizen om de overgang in goede banen te leiden. Wie dit jaar nog een afspraak had in het Slotervaart krijgt vanzelf bericht over het ziekenhuis dat de zorg overneemt. Op dit moment worden de behandelingen in de poliklinieken nog steeds uitgevoerd, maar dat wordt wel afgebouwd. 

De ziekenhuisbedden zijn inmiddels leeg. Afgelopen vrijdag werden de patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen omdat er onvoldoende personeel was voor de operatiekamers en intensive care. Dit kwam doordat een groot deel van het gespecialiseerde personeel geen vast contract had.

Er is nog geen zicht op een gehele doorstart van MC Slotervaart. Wel zijn er al gesprekken over overname van sommige vestigingen van de MC- groep. Het St Jansdal Ziekenhuis uit Harderwijk wil met een doorstart de ziekenhuiszorg in Lelystad en Dronten overnemen. De locatie Emmeloord valt buiten de boot.