Specialisten: Strengere coronaregels, want tsunami komt op ons af
De Federatie Medisch Specialisten (FMS) verwacht strengere maatregelen van het kabinet tegen het coronavirus. De tweede golf begint op een tsunami te lijken, waarschuwt de voorzitter van de federatie, Peter Paul van Benthem.
‘De enige kans die we maken als samenleving is als we gezamenlijk verantwoordelijkheid nemen voor dit probleem. Er is geen tijd om met vingers te gaan wijzen, we zullen snel moeten optreden’, schrijft Van Benthem op de site van de federatie.
Als het beleid niet verandert, liggen volgende maand ongeveer 5000 coronapatiënten in de ziekenhuizen, vrezen de medisch specialisten. Dat is vier keer zoveel als nu. In dat geval moet 70 procent van de reguliere zorg worden geschrapt, meer dan in de eerste golf afgelopen voorjaar.
Luister voor de recentste corona updates naar de AD Nieuws Update:
De AD Nieuws Update verschijnt elke werkdag op Spotify en Apple Podcasts.
‘Een stuwmeer aan uitgestelde zorg’
Van Benthem vergelijkt de eerste coronagolf met de watersnoodramp van 1953. Om de coronapatiënten op te vangen, werd de behandeling van veel mensen met andere klachten geschrapt. Ongeveer de helft van de reguliere zorg kwam stil te liggen.
Dat leidde tot een ‘stuwmeer’ aan uitgestelde zorg, dat nog niet is weggewerkt. Tumoren en hartaandoeningen zijn bij sommige patiënten later gevonden, waardoor ze misschien eerder sterven, en als ze het overleven houden ze er in de rest van hun leven meer klachten aan over.
Harde realiteit
Afgelopen zomer, toen de eerste golf voorbij was, hebben de overheid en de ziekenhuizen zich voorbereid op een tweede golf. ,,De harde realiteit van nu is dat onze Deltawerken weliswaar bestand zouden moeten zijn tegen een voorspelde tweede stormvloed, maar dat deze Covid-19-golf de gedaante van een tsunami heeft aangenomen”, vertelt Van Benthem. ,,Trager oplopend dan begin dit jaar, maar des te vernietigender en naar het zich laat aanzien met een veel langduriger verloop.”
De medisch specialisten lieten ook tijdens de eerste besmettingsgolf van zich horen. Zo hoorde de FMS in maart tot de organisaties die opriepen tot sluiting van alle scholen om de opmars van het virus een halt toe te roepen. Een dag na die oproep kondigde het kabinet aan dat de scholen en de horeca dicht gingen.
Persconferentie
Het zogeheten Outbreak Management Team (OMT), waarin allerlei gezondheidsdeskundigen zitten, vergadert vandaag over de coronasituatie. Daar komt een advies aan het kabinet uit. Premier Mark Rutte en ‘coronaminster’ Hugo de Jonge geven morgenavond weer een persconferentie over de aanpak van het virus.
Volgens ingewijden gaat het kabinet de coronamaatregelen opnieuw aanscherpen. Een totale lockdown wordt niet verwacht. Mogelijk worden de maatregelen toegespitst op de thuissituatie, werk en de horeca. Daarnaast zou er gekeken worden naar een pakket van maatregelen en aanscherpingen om contacten en reisbewegingen opnieuw te beperken.
Bekijk hieronder onze video's over de coronacrisis.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
Kabinet sleutelt nog aan nieuwe wet, maar gaat komende weken al panden opeisen voor asielopvang
Gemeenten met lege rijkspanden worden de komende weken gedwongen om asielplekken te leveren. Ruim twintig gebouwen zijn in beeld. Ook werkt het kabinet nog aan een wet die het opleggen van asielopvang makkelijker maakt. En er moeten nog drie aanmeldcentra komen zoals in Ter Apel. -
Moordenaar oud-minister Els Borst weer voor de rechter
Moordenaar Bart van U. (46), die eerst oud-minister Els Borst doodstak en maanden later zijn eigen zus, staat woensdag voor het eerst sinds zijn veroordeling in 2017 weer voor de rechter. Besproken wordt of zijn gedwongen opname in een tbs-kliniek verlengd moet worden. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier? -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
VIDEO
Kabinet denkt nog niet aan totale lockdown: nog veel ‘huiswerk’ voor nieuwe maatregelen
Het kabinet zint op strengere coronamaatregelen, nu de gehoopte ommekeer in het aantal besmettingen dit weekend is uitgebleven. Een totale lockdown ligt volgens betrokkenen niet voor de hand.
-
Voorzichtig tasten Klaver en Kuiken mogelijkheid van nieuwe linkse fusiepartij af
Stapje voor stapje schuifelen PvdA en GroenLinks dichter naar elkaar toe. Na samenwerking in de Tweede Kamer willen de twee nu een gezamenlijke fractie in de Eerste Kamer vormen. -
Video/Update
Burgemeester Ahmed Aboutaleb heeft coronavirus
De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (59 jaar) heeft het coronavirus opgelopen. Dat meldt de gemeente Rotterdam. -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente.