Speedboot botst op rubberboot: meisje (15) overleden

UPDATEEen speedboot is voor de Zeeuwse kust bij Zoutelande op een rubberboot gebotst. De inzittende van de rubberboot, een meisje van 15 uit het Limburgse Neer, is overleden. De oorzaak van het ongeval is niet duidelijk, maar de bestuurder van de speedboot is aangehouden.

Het ongeluk gebeurde vlak voor een strandpost. Het was op dat moment laagwater. Het meisje werd direct naar de strandpost gebracht. Ondanks de inzet van hulpverleners overleed ze aan haar verwondingen. 

In de opblaasrubberboot zaten volgens de politie meerdere personen vlak voor het ongeluk. Hoe het met de andere inzittenden gaat, is nog onbekend. De familie van het slachtoffer is ter plaatse en opgevangen. 

De politie geeft aan dat veel mensen het ongeluk zagen gebeuren, omdat het druk was op het strand vanwege het warme weer. Voor hen is slachtofferhulp ingeschakeld. 

Schrikt

Strandgangers reageerden geschokt op het dodelijke ongeluk. ,,Oh, wat erg”, zegt een Eindhovense vrouw. Ze zag de aanvaring niet gebeuren, maar door de hoeveelheid hulpverleners wist ze direct dat het om een zwaar ongeluk ging. Ze wist niet dat er een slachtoffer was gevallen. Ze schrikt ervan en slaat een hand voor de mond. Samen met haar man zag ze hoe de politie de twee boten afvoerde. ,,We zagen wel een hele hoop gedoe, veel ambulances, een heli”, vertelt hij. Dat er een aanvaring was geweest werd hem aanvankelijk niet duidelijk. ,,Uiteindelijk wel. We zagen dat allebei de boten werden meegenomen door de politie. De speedboot op een trailer en het opblaasbootje in de politieauto.”

De rubberboot is in een politieauto meegenomen. De speedboot is uit het water gehaald door de KNRM. De politie heeft de speedboot op een trailer meegenomen voor onderzoek (zie foto onder).

De strandwacht, ambulancedienst en politie schoten te hulp bij het ongeluk. De traumahelikopter uit Rotterdam landde rond 16.00 uur op het strand. 

Ook in Zoutelande bleef het gebeuren niet onopgemerkt. ,,Ik dacht eerst dat het een oefening was”, zegt een horeca-ondernemer aan de Langstraat. ,,Ik zag twee ambulances door de drukke straat. Ze oefenen misschien op de drukte, dacht ik. Maar ze reden helemaal om, naar het strand. Een half uur later volgde een tweede ambulance en een helikopter. Toen kreeg ik wel door dat er meer aan de hand was.” Via via heeft hij wel begrepen wat er ongeveer gebeurd is. ,,Echt verschrikkelijk. Vorig jaar werd Zoutelande bekend vanwege dat liedje van Bløf en nu vanwege dit.”

De politie meldde eerder abusievelijk dat de inzittende 20 jaar was. Later werd dat gecorrigeerd.

Volledig scherm
© HV Zeeland
Volledig scherm
© HV Zeeland
Volledig scherm
Ambulance en politie op het strand. © Dennis Venema