Volledig scherm
© ANP

Spekman nog een termijn PvdA-partijvoorzitter

Hans Spekman blijft nog eens vier jaar partijvoorzitter van de PvdA. Niemand heeft zich gemeld als tegenkandidaat, meldde de PvdA maandagmiddag. Daardoor is een ledenraadpleging niet nodig.

Spekman (49) is voorzitter van de PvdA sinds januari 2012. Voor die tijd was hij ruim vijf jaar Tweede Kamerlid voor de PvdA en daarvoor vijf jaar wethouder in Utrecht. ,,Vastberaden, vasthoudend en met vreugde werk ik de komende jaren graag door aan onze mooie partij en aan de wereld van onze idealen'', zei Spekman maandag.

Niet klaar
In juli kondigde hij al aan dat hij nog een termijn door wil. Zijn werk is nog niet klaar, zei hij toen. Hij wil ,,de mensen in de wijken de zeggenschap over hun leven teruggeven''. Bovendien wil hij proberen het ledental van de PvdA omhoog te krijgen.

Ook wil hij meer samenwerken met andere linkse partijen als GroenLinks en SP. ,,We laten ons als linkse politiek te vaak tegen elkaar uitspelen. Rechts maakt iedere keer wel een front, dat moeten wij ook doen'', zei Spekman in juli.

Activistisch
Bij zijn aantreden als voorzitter zei Spekman dat de PvdA activistischer moest worden. Hij zei toen het ledental te willen opkrikken van 54.000 naar 100.000. Inmiddels zijn rond de 49.000 mensen lid van de PvdA.
Ook zei hij dat hij het partijbureau wil verhuizen van de Herengracht in Amsterdam naar een buitenwijk, zoals Bos en Lommer. Dat is nog steeds niet gelukt omdat de PvdA vastzit aan een langlopend huurcontract, waar de partij alleen onderuit kan als het een andere huurder of koper vindt.

Spekmans tweede termijn als partijvoorzitter zal op het PvdA-congres van 13 februari officieel worden bekrachtigd.