Verdachte Hardi N. op een rechtbanktekening, gemaakt tijdens een zitting in de extra beveiligde zittingszaal van de Rotterdamse rechtbank.
Volledig scherm
Verdachte Hardi N. op een rechtbanktekening, gemaakt tijdens een zitting in de extra beveiligde zittingszaal van de Rotterdamse rechtbank. © ANP

Spil van opgepakte ‘terreurgroep’ lijkt een oude bekende

Hardi N., de Arnhemse Irakees die het middelpunt lijkt te zijn van de vandaag opgepakte groep mannen, is een oude bekende. Hij loopt als sinds 2014 mee in het jihadcircuit en is al een keer veroordeeld voor een poging uit te reizen naar Syrië.

N. (34) die geboren is in Irak, maar al langere tijd in Arnhem woont, wordt in 2014 opgepakt door de politie. De politie vermoedt dat hij onderdeel uitmaakt van een ‘jihadistich netwerk’ in de stad, de tip daarover komt binnen via geheime dienst AIVD. Arnhem is dan al een van de ‘jihadsteden’ van Nederland, meerdere jonge mannen uit de stad zijn naar Syrië of Irak gereisd om deel te nemen aan de strijd daar.

N. probeert dat ook, stelt het Openbaar Ministerie in een rechtszaak tegen hem. De Arnhemmer zou zich goed hebben voorbereid: hij heeft Arabische lessen gevolgd, geld ingezameld en camouflagekleding en vuurwapens voorhanden. Hardi zou ook zijn echtgenote, een Nederlandse bekeerlinge, hebben willen meenemen. Eenmaal in Syrië zouden ze zich dan hebben willen aansluiten bij Jabhat al-Nusra, op dat moment het Syrische ‘filiaal’ van Al Qaeda. Zo ver komt hij echter niet, ergens onderweg wordt hij opgepakt. Het OM eist 30 maanden cel, waarvan 10 voorwaardelijk tegen hem.

Tijdens die rechtszaak (in 2016) vertelt N. zelf een heel ander verhaal: hij wilde naar Syrië om daar weeskinderen te gaan helpen. De rechter gelooft hem niet en veroordeelt de Arnhemmer tot 16 maanden cel, waarvan 8 voorwaardelijk.

Medeverdachten

Twee andere medeverdachten in die zaak, Seyed H. en Adil C., worden ook veroordeeld: tot 5 en 1 jaar cel. De hoogste straf is voor Seyed H., omdat die waarschijnlijk al een keer in Syrië is geweest, maar terug is gekomen naar Nederland. Naar eigen zeggen bezocht hij alleen vrienden in Syrië. Het is nog niet duidelijk of ook H. bij de vandaag opgepakte mannen hoort. De advocaat van de twee mannen wil geen commentaar geven. 

Politie aan het werk tijdens de inval in Arnhem.
Volledig scherm
Politie aan het werk tijdens de inval in Arnhem. © Persbureau Heitink

Bekijk hier de eerste beelden van de inval: