Volledig scherm
© ANP/LINKEDIN

Spindoctor moet PvdA-leider Samsom uit slop trekken

Diederik Samsom heeft een nieuwe spindoctor die hem terug in het zadel moet helpen. De PvdA-leider stond de afgelopen maanden veelvuldig onder vuur door onder meer slechte optredens in de media. PR-zwaargewicht Sherlo Esajas, tot gisteren de politiek assistent van minister Dijsselbloem (Financiën), staat de geplaagde Samsom vanaf vandaag bij.

Esajas was jarenlang de rechterhand van de voormalige PvdA-leider en oud-minister van Financiën Wouter Bos. De spindoctor vertrok naar het bedrijfsleven, maar Dijsselbloem haalde hem bij zijn aantreden in 2012 terug naar het Binnenhof.

Topper
,,Een topper,'' zegt ex-CDA'er Jack de Vries die jarenlang voormalig premier Balkenende adviseerde en veelvuldig met Esajas had te maken. ,,Hij is zeer ervaren en hij weet heel goed wat nieuws is. De PvdA zet duidelijk een zwaargewicht in.''

Samsom zag dat het team dat hem in de campagne van 2012 zoveel succes bracht, het afgelopen half jaar uiteenvallen. Zijn woordvoerder Saer van Bueren ging aan de slag voor de nieuwe Eurocommissaris Timmermans en zijn speechschrijver en politiek secretaris vertrokken naar het bedrijfsleven.

4,4 als rapportcijfer
In de tussentijd kreeg Samsom het steeds zwaarder te verduren. In een peiling onder PvdA-kiezers kreeg hij zondag een 4,4 als rapportcijfer. Twee jaar geleden was dat nog een 7,5.

Volgens een woordvoerder van de PvdA zal Esajas in elk geval tot de provinciale verkiezingen in maart naast Samsom opereren. ,,Er komt een drukke periode aan, dus we hadden iemand met veel ervaring nodig.'' De middelen van Esajas zijn beperkt, waarschuwt De Vries. ,,Uit eindelijk is het aan de politicus zelf: zijn verhaal moet goed zijn. Maar zover een woordvoerder er iets aan kan doen, kan Sherlo dat.''