Raymond P. (links).
Volledig scherm
Raymond P. (links).

Spion ook verdacht van wapenbezit en witwassen

UpdateDe medewerker van Buitenlandse Zaken die 7 jaar lang spioneerde voor de Russen, is de al eerder in opspraak geraakte voormalig viceconsul in Hongkong Raymond P., zo blijkt uit onderzoek van het AD.

De consulair medewerker werd zaterdag 24 maart opgepakt. Justitie verdenkt P. ook van vuurwapenbezit en het witwassen van geld via casino's en belhuizen.

Het gezin van P. wil niets kwijt over zijn arrestatie. 'Het klopt dat mijn vader gearresteerd is', aldus zijn zoon. 'We hebben niks te zeggen het is al erg genoeg allemaal', zegt zijn vrouw Meta.

Spionage
De ambtenaar zou informatie hebben geleverd aan een vorig jaar opgepakt Duits stel, dat sinds de jaren '90 vanuit Marburg gecodeerde berichten verstuurde aan de Russische geheime dienst.

Volgens het OM verdiende hij maandelijks een extra maandsalaris dankzij zijn werk als spion. Desondanks kampte hij met schulden. Dit wordt bevestigd door Haagse buren van Raymond P. 

In de zeven jaar dat P. voor de Russen zou spioneren, heeft hij onder meer gewerkt als viceconsul in Hongkong, waar hij toegang had tot zeer vertrouwelijke informatie. Sinds 2008 is hij consulair medewerker bij Buitenlandse Zaken in Den Haag.

Rel
In 2007 veroorzaakten P. en zijn vrouw Meta een internationale rel door hun adoptiedochter Jade te verstoten in Hongkong. Volgens het stel kon Jade, die toen vier maanden was, zich niet aanpassen aan de 'cultuur en het eetpatroon' van het gezin.