Volledig scherm
De Iphone X van Ron Barten (rechts) uit Mariahout ontplofte in zijn jaszak. © Ron Barten

Splinternieuwe iPhone X ontploft in jaszak: 'Er kwam ineens rook onder de tafel vandaan'

De Brabantse Ron Barten (20) is opgelucht dat hij het zonder brandwonden kan navertellen. Twee weken geleden ontplofte zijn splinternieuwe iPhone X in zijn jaszak. ,,Opeens kwam er allemaal rook onder de tafel vandaan en hoorden we een sissend geluid" vertelt de 20-jarige bouwkunde student. 

Volledig scherm
De iPhone X van Ron Barten ontplofte in zijn jaszak. © Ron Barten

Barten zat samen met zijn vrienden te lunchen in de kantine van de Technische universiteit in Eindhoven toen zijn telefoon in zijn jaszak in brand vloog. Hij pakte zo snel als hij kon het gloeiendhete toestel uit zijn zak en gooide het op de grond. ,,Het toestel rookte op dat moment nog wel en was super heet, maar ik heb hem meteen losgelaten," blikt hij terug. Ook zijn jas trok hij zo snel mogelijk uit. Daar was een gat in gebrand. ,,Ik heb geluk gehad dat ik het toestel in de zak van mijn spijkerjack had en niet in mijn broekzak. Dan was het misschien minder goed afgelopen. Ik droeg een spijkerjack, trui en T-shirt. Die kleren hebben alles tegengehouden." 

Duurste toestel

Vanwege de tentamenweek was het in de kantine van de TU/e op het moment niet heel druk. Een paar mensen zagen het incident gebeuren. Barten is enorm geschrokken van zijn brandende iPhone. Hij had het duurste toestel van Apple amper vier dagen in zijn bezit. ,,Je verwacht niet dat zoiets kan gebeuren. Ik had hem bij Tele2 online gekocht dus gewoon bij een officiële winkel", vertelt hij. Een nieuw toestel heeft hij nog niet gekregen. ,,Ik heb meteen met Tele2 gebeld, met een ander toestel uiteraard", grapt hij, ,,maar zij konden niets doen. Toen ben ik langs Amac in Eindhoven gegaan en zij verwezen me door naar AppleCare omdat het een uniek geval was. Nu twee weken later ben ik nog altijd aan het wachten. Ze moesten een hoop regelen, maar ik vind het erg lang duren.  Apple wilde ook dat ik het toestel naar Amsterdam naar de winkel zou brengen, maar dat is voor mij te ver reizen. Ik heb het nu druk met tentamens en deadlines. Ze zijn aan het kijken hoe ze hem kunnen komen ophalen, want DHL wil het toestel in verband met brandgevaar niet verzenden."

Volledig scherm
De iPhone X van Ron Barten uit Mariahout ontplofte in zijn jaszak. © Ron Barten

Toch hoopt Barten wel dat hij een nieuw toestel van Apple krijgt. Hij is niet van plan over te stappen naar concurrent Samsung, maar de schrik zit er nog altijd goed in. ,,Als ik nu in de kantine zit dan leg ik mijn leentoestel op tafel. Ik denk wel eens wat als ik de telefoon in mijn broekzak had gehad. Dan had ik nu brandwonden op mijn bovenbeen gehad. Dus wat dat betreft heb ik heel veel geluk gehad."

'Onvermijdelijk'

Het verhaal van Ron was nog niet bekend bij de woordvoerder van Tele2. Het bedrijf zoekt uit wat er precies is gebeurd.

Aan RTL Nieuws, dat ook over de iPhone van Ron schreef, laat Apple weten dat het met zoveel iPhones en iPads onvermijdelijk is dat zich 'zeldzame incidenten' voordoen. De woordvoerder van Apple zegt contact te zullen opnemen met Ron. 

Volledig scherm
De iPhone X van Ron Barten ontplofte in zijn jaszak. © Ron Barten
Volledig scherm
De iPhone X van Ron Barten uit Mariahout ontplofte in zijn jaszak. © Ron Barten