Volledig scherm
Hoes en Hasselt © Robbie Hasselt

Spoedberaad over uitlekken privé-berichten Onno Hoes

UpdateOnno Hoes (53), burgemeester van Maastricht, lijkt opnieuw een uitglijder te hebben gemaakt. De bijna ex-man van presentator en musicalproducent Albert Verlinde heeft waarschijnlijk fragmenten van zijn vertrouwelijke ambtelijke agenda gedeeld met een 20-jarige jongen uit Almere. Eind vorig jaar beloofde Hoes - nadat zijn affaire met een jongen was uitgelekt - de gemeenteraad zich voortaan netjes te zullen gedragen als het over privézaken gaat. De Maastrichtse politici kwamen vanavond in spoedberaad bijeen om achter gesloten deuren over de nieuwe kwestie te praten.

Volledig scherm
© ANP/Kippa

Verschillende raadsfracties lieten volgens de zender Limburg1 vanavond weten dat Hoes hoe dan ook uitleg moet geven over de privéperikelen met de man uit Almere: Robbie Hasselt. ,,Iets wat privé was, is nu publiekelijk geworden,'' zei fractievoorzitter Frans Bastiaens van de PvdA namens alle fracties voor de vergadering. Hij noemde dit 'pijnlijk'.

De fractievoorzitters vergaderden zeker twee uur over de kwestie. Na afloop las Frans Bastiaens, vice-voorzitter van de raad, een korte verklaring voor. Hij herhaalde zijn eerdere woorden en onthield zich verder van commentaar. Het is vooralsnog onduidelijk welk standpunt de politici hebben ingenomen en of Hoes op het matje zal worden geroepen. Morgen wordt naar verwachting meer bekend.

Zoen-affaire
Vorig jaar gaf de raad Hoes te verstaan dat hij niet meer in opspraak moest raken na de zoen-affaire met een jongere man, beter bekend als de 25-jarige toyboy Ruud Schepers. Hoes werd vorig jaar samen met Schepers gefotografeerd in de foyer van een hotel in Maastricht.

De foto's lekten uit en legden een bom onder het huwelijk van Hoes en Verlinde. Kort na het hotel-incident dook een foto op waarop de burgemeester was te zien met ontbloot bovenlijf. Het ging om een kiekje dat Hoes gebruikte op de datingapp Grindr: een programma dat wordt gebruikt door homoseksuele mannen die op zoek zijn naar contacten.

Ondanks meerdere verzoenpogingen kondigden de twee recent aan te gaan scheiden. De mannen gaan nog steeds als vrienden met elkaar om.

Onno-gate
Aanleiding voor de opleving  van wat in de volksmond 'Onno-gate' is gaan heten, is een publicatie op de eigen internetpagina van de man uit Almere. Deze Robbie Hasselt vertelt in geuren en kleuren over zijn ontmoeting met Onno Hoes. ,,Onno Hoes heeft geen tijd voor zijn stad, maar wel voor mij,'' schrijft Hasselt, die het gedrag van Hoes onacceptabel noemt.

Op de site stelt Hasselt dat het vooral Hoes was die kennelijk een romance met hem wilde. ,,Ik zelf had geen bedoelingen.'' En: ,,Onno wilde met mij mee naar huis, maar dat wilde ik niet.'' Waarom Hasselt vandaag met zijn bekentenissen over zijn 'date' met Onno Hoes naar buiten kwam, laat hij in het midden. ,,Sorry Onno, maar ik moet dit gewoon doen.''

Pikante uitspraken
Op zijn site toont Hasselt delen van sms-verkeer met de Maastrichtse burgemeester. Daarin komen enkele pikante uitspraken voor. Ook laat Hasselt zien dat Hoes hem screenshots van zijn ambtelijke agenda stuurde. Daarin is te zien welke afspraken de burgemeester op enkele dagen had. Volgens de man uit Almere vond zijn ontmoeting met Hoes plaats kort voordat de burgemeester en zijn man hun scheiding naar buiten brachten. Ook toont Hasselt een selfie waarop hij en Hoes zijn te zijn. ,,Het bewijs van onze ontmoeting.''

Pownews filmde de afspraakjes die Hoes had met Hasselt. Nadat de burgervader via Twitter contact met hem zocht, seinde Hasselt de programmamakers in. Tijdens de dates werden daarop met een verborgen camera opnames gemaakt. Op de beelden die de omroep vanavond uitzendt, is onder meer te zien hoe Hoes de jongeman ophaalt met zijn dienstauto. 

Consequenties
Een woordvoerder van Onno Hoes stelde vanavond dat de burgemeester zich mogelijk niet zal verantwoorden voor de kwestie 'omdat het een privé-aangelegenheid' betreft.  Eind vorig jaar stelde Hoes, nadat de Maastrichtse gemeenteraad hem bijna uit zijn ambt had gezet, dat zijn gedrag 'een burgemeester onwaardig' was. Ook de raad gebruikte die typering. Hoes beloofde beterschap en mocht aanblijven. De politici gaven hem wel een wijze les mee. ,,Mochten er in de toekomst feiten naar boven komen die aantoonbare schade opleveren voor het burgemeestersambt, dan heeft dit consequenties,'' aldus de raad.