Volledig scherm
PREMIUM
Ook op de Nederlandse ambassade in Berlijn wordt het Koningsdagfeest gesponsord (archieffoto) © Hollandse Hoogte / Erik-Jan Ouwerkerk

‘Sponsoren van ambassade-feestjes op Koningsdag lijkt op vriendjespolitiek’

Niet alleen in Nederland wordt Koningsdag uitbundig gevierd: op de ongeveer 140 Nederlandse ambassades en consulaten in de wereld is de verjaardag van onze koning hét feest van het jaar. In veel landen zijn alle Nederlanders ter plaatse welkom voor een avond gratis eten, drinken en vertier.

Koningsdag 2018 in Nairobi. Op het podium speelt een Keniaanse band, een aantal muzikanten heeft een oranje Unoxmuts op. De tent in de tuin van de Nederlandse ambassade puilt uit, er zijn duizend gasten. De hele avond worden nieuwe snacks aangevoerd: blokjes Goudse kaas, haring, saté, versgebakken frites. De drank vloeit onbeperkt: wijn, Heineken, Bavaria, blikjes speciaalbier. 

  1. Enige levensdelict in cijfers criminele asielzoekers blijkt zelfverdediging

    Enige levensde­lict in cijfers criminele asielzoe­kers blijkt zelfverde­di­ging

    In de criminaliteitscijfers onder asielzoekers over 2018 waar staatssecretaris Mark Harbers deze week over viel, blijkt geen enkele moord te zitten. Het enige geval waar sprake was van een voltooid levensdelict (doodslag), werd door de rechter gezien als zelfverdediging. De verdachte werd op 22 mei ontslagen van alle rechtsvervolging omdat hij zich volgens de rechter mocht verdedigen tegen een mishandeling waar twee belagers bij waren betrokken. Hij zat bovendien niet in een asielzoekerscentrum.