Volledig scherm
PREMIUM
Ook op de Nederlandse ambassade in Berlijn wordt het Koningsdagfeest gesponsord (archieffoto) © Hollandse Hoogte / Erik-Jan Ouwerkerk

‘Sponsoren van ambassade-feestjes op Koningsdag lijkt op vriendjespolitiek’

Niet alleen in Nederland wordt Koningsdag uitbundig gevierd: op de ongeveer 140 Nederlandse ambassades en consulaten in de wereld is de verjaardag van onze koning hét feest van het jaar. In veel landen zijn alle Nederlanders ter plaatse welkom voor een avond gratis eten, drinken en vertier.

Koningsdag 2018 in Nairobi. Op het podium speelt een Keniaanse band, een aantal muzikanten heeft een oranje Unoxmuts op. De tent in de tuin van de Nederlandse ambassade puilt uit, er zijn duizend gasten. De hele avond worden nieuwe snacks aangevoerd: blokjes Goudse kaas, haring, saté, versgebakken frites. De drank vloeit onbeperkt: wijn, Heineken, Bavaria, blikjes speciaalbier. 

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”