Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/Cultura RF

Spooktocht in Best gestopt na aanranding van jonge meisjes

Een spooktocht in Best is zaterdagavond gestopt nadat vier minderjarige meisjes zijn betast en vastgegrepen door drie mannen. Dat bevestigt politie Oost-Brabant.

De slachtoffers - in de leeftijd van twaalf tot zeventien jaar - stonden met nog een meisje en twee volwassenen verkleed bij het kanaal om deelnemers aan de tocht te laten schrikken. Iets na 21 uur kwamen drie mannen - van ongeveer 25 jaar - bij het verklede groepje uit en grepen plotseling de twee oudste meisjes bij billen en borsten. Ook de jongste twee werden vastgepakt.

Hondsbrutaal

De act ging al met het nodige kabaal gepaard, maar aan het gegil hoorde één van de volwassenen ineens dat er iets niet in de haak was. ,,Het duurt even voor je doorhebt dat ze om iets anders gillen", zegt Sil Beelen die het groepje begeleidde. ,,Je bent gewoon te laat. Je verwacht het niet.” Ze waren hondsbrutaal, vertelt Beelen. Terwijl zij een van de mannen wegjaagde, wist een ander nog snel een meisje vast te grijpen. ,,Het was secondewerk.”

De mannen waren in het gezelschap van een vrouw, vertelt Beelen. ,,Die leidde ons af waardoor het minder opviel.” Het viertal was deelnemers al eerder die avond opgevallen. ,,Aan het begin van de tocht staat een grote spookpop, daar waren ze tegenop aan het rijden.” 

‘Ontzettend geschrokken’

De gewaarschuwde politie trof de mannen en de vrouw niet meer aan en een zoektocht mocht niet meer baten. ,,De meiden waren natuurlijk ontzettend geschrokken en gezien hun emotie is er in overleg voor gekozen op een later moment verder in gesprek te gaan", laat een politiewoordvoerder weten. De slachtoffers gaan volgens Beelen aangifte doen van aanranding en mishandeling. Ze kende de daders niet, maar zegt inmiddels wel iets meer van ze te weten. ,,Dat gaan we zo met de politie bespreken.”

De meisjes raakten niet gewond, maar zijn volgens Beelen ‘nogal ondersteboven’ van het voorval. ,,Ze zijn flink geschrokken. Maar ze willen volgend jaar wel weer meedoen.”

Extra maatregelen

De organisatie neemt dan wel extra maatregelen. ,,We hadden al vijf mensen met ‘oortjes’ voor de communicatie. Dat worden er volgend jaar twaalf. En nu hebben de mannen en vrouwen vaak hun eigen groepje voor de acts. Dat gaan we volgend jaar mengen.”

 1. Carnavalsorganisatie boos op politie na escalatie: 'Onschuldige vrouw met wapenstok geslagen’
  grimmige sfeer

  Carnavals­or­ga­ni­sa­tie boos op politie na escalatie: 'Onschuldi­ge vrouw met wapenstok geslagen’

  Een carnavalsfeest in het plaatsje Oudewater bij Gouda is vanavond volledig uit de hand gelopen. Tientallen mensen gingen buiten een café met elkaar op de vuist nadat er een ruit werd ingeslagen. De politie hield drie relschoppers aan en adviseerde inwoners tijdelijk niet in de buurt van de straat te komen. De carnavalsorganisatie baalt stevig van de situatie, maar vindt dat de politie veel te heftig heeft opgetreden.
 2. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.