‘Sportclub kan jaarlijks 7000 euro besparen’
Voetbalbond KNVB gaat serieus werk maken van energiebesparing bij amateurclubs. Doel is om het verbruik in vier jaar tijd met de helft terug te brengen. Om dat voor elkaar te krijgen heeft de bond energiebedrijf Essent in de arm genomen. Per club wordt gemikt op een besparing van gemiddeld 7.000 euro.
Delen per e-mail
Energieverbruik is een grote kostenpost voor amateurclubs, onder meer door het vele douchen en het verlichten van de velden. Volgens de KNVB gaat 10 tot 15 procent van de begroting er aan op. Om dat aandeel te verkleinen, kunnen de ongeveer 2.500 amateurclubs die Nederland rijk is vanaf vandaag terecht bij De Groene Club, een speciaal opgericht loket. Daar kunnen ze terecht voor advies, het aanvragen van een energiescan, offertes, informatie over subsidies en financiering én uiteindelijk ook aanleg en installatie.
De oplossingen die door De Groene Club geboden worden - onder meer zonnepanelen, zonneboilers, led-verlichting en isolatie - zijn niet per se nieuw. Wat wel nieuw is, is dat de clubs door gespecialiseerde Essent-medewerkers bij de hand worden genomen.
,,Het besef dat er met energiebesparing iets te winnen is, dat is er bij de clubs vaak wel", zegt Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal van de KNVB. ,,Maar het wordt als ingewikkeld ervaren. En dan krijgen andere zaken al snel voorrang. Het gaat om vrijwilligers, die naast de club ook gewoon een huis hebben. Dan komt energiebesparing al snel op de tweede of derde plek."
Ingewikkeld
Daarnaast ís het soms ook gewoon ingewikkeld. ,,In 85 procent van de gevallen is de sportaccomodatie eigendom van de gemeente. Verenigingen en vrijwilligers weten dan vaak niet wat ze moeten doen."
Op dat soort vragen moet De Groene Club antwoord geven. Uiteindelijk zou het voor een forse besparing voor de clubkas moeten zorgen. Liefst 7.000 euro gemiddeld per club wordt als potentieel genoemd. Daarvoor moet echter wel geïnvesteerd worden, ruim 70.000 euro netto. De kost gaat dus voor de baat uit.
Zonnepanelen kunnen bijvoorbeeld binnen zeven jaar worden terugverdiend, bewegingssensoren voor led-verlichting in de kleedkamers binnen vijf jaar. Voor een nieuwe zuinige lichtinstallatie moet zeventien jaar worden uitgetrokken. Clubs kunnen voor financiering terugvallen op afspraken die de KNVB heeft met en het Waarborgfonds Sport.
Potentieel
In het meest gunstige geval - alle clubs doen mee én benutten het volledige potentieel - kan er veel bespaard worden: volgens Essent gaat het om 80 miljoen ton CO2. ,,Dat staat gelijk aan het verbruik van 18.000 huishoudens", zegt Sander Leenders, directeur Energie+ van Essent.
Het bedrijf hoopt De Groene Cub in de toekomst ook aan te bieden aan bijvoorbeeld hockey- en tennisclubs.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Veluwse gemeente omarmt Ruinerwold-gezin: betaalt huur voor vader en jongste kinderen
Een Veluwse gemeente heeft zich over het ‘Ruinerwold-gezin’ ontfermd. De gemeente betaalt de huur van het huis waarin de jongste (maar meerderjarige) kinderen sinds juli vorig jaar wonen en vader Gerrit Jan van D. na zijn vrijlating is ingetrokken. Waarom en hoe doet de gemeente dit? -
Winkeliers woedend op Rutte: ‘Hij heeft de empathie van een mug’
Winkeliers zijn furieus op premier Mark Rutte die vandaag liet doorschemeren dat het versoepelen van de coronamaatregelen op 28 april waarschijnlijk geen haalbare kaart is. Brancheverenging INretail meldt begrip te hebben voor winkeliers die de deuren toch opengooien. ,,Wij houden ze niet meer tegen.’’ -
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
PREMIUM
De Kamer wil verandering, maar of die komt is de vraag: ‘Verwacht niet dat Rutte zijn stijl aanpast’
Informateur Tjeenk Willink werkt aan voorstellen om de Haagse bestuurscultuur transparanter en dualistischer te maken. Iedereen wil het. Maar er komt nooit iets van. -
PREMIUM
Kinderen aan de moestuin: 'Kweek in eierdoos of maak van druivendoosje een kweekkastje'
Als je eenmaal bezig bent met gezond eten voor kinderen, is het een kleine stap naar je eigen groenten kweken. Marije Woertman uit Deventer wil kinderen aanzetten hun eigen groente en fruit te verbouwen. ‘Wat is er nou lekkerder dan je zelf geteelde worteltjes of komkommers eten?’ Om de drempel voor onder andere ouders nog lager te maken, opent ze nu een ‘Voorbeeld Kindermoestuin’.
-
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUMKoken & eten
Asperges koken zonder water: de pure smaak blijft bewaard
Asperges met beenham, gesmolten boter, ei en een glas pinot blanc: hoe klassiek wil je het hebben? Het kan ook anders, vindt Harold Hamersma. Samen met zijn echtgenote geeft hij tips voor de lekkerste wijnen bij de beste recepten. -
PREMIUMnetflix-documentaire
Snelle’s vader over omgaan met haters: ‘Ik gun je bord voor je kop, dat het je geen fuck kan schelen’
Wie vijf minuten van de documentaire heeft bekeken, zal niet verbaasd zijn dat Lars Bos (25) – de echte naam van zanger Snelle - oververmoeid is geraakt. Snelle werd de afgelopen twee jaar geleefd. Vanaf morgen is op Netflix te zien hoe hij worstelt met zichzelf, zijn omgeving en de publieke opinie.