Volledig scherm
De Ontvangstkamer tijdens een rondleiding door paleis Noordeinde. © ANP

‘Staat betaalt dubbel voor onderhouden van inboedel koningshuis’

De rijksoverheid betaalt al ruim 30 jaar vergoedingen aan het koningshuis voor het onderhoud van de paleisinventarissen, terwijl deze al die tijd al op kosten van de staat worden onderhouden. Dat meldt NRC op basis van eigen onderzoek.

De overheid nam tussen 1982 en 2009 alle inventarissen van vier paleizen over van de Oranjes, buiten het parlement om. Dit jaar gaat het om naar schatting 320.000 euro. Het parlement is nooit geïnformeerd over de miljoenentransacties.

Het gaat volgens NRC om vrijwel de complete inboedels van de paleizen Noordeinde, Huis ten Bosch, Het Loo en Soestdijk. Voor de koninklijke huisraad uit de eerste drie paleizen betaalde de overheid in de jaren tachtig zo’n 20 miljoen gulden aan prinses Juliana. Dat bedrag heeft nu een waarde van zo’n 17 miljoen euro.

WOB-verzoek

Direct na de aankoop gaf de staat de meubels van Noordeinde en Huis ten Bosch kosteloos in bruikleen aan de Oranjes. De inventaris van Het Loo werd gebruikt voor het in 1984 geopende rijksmuseum Paleis Het Loo. 

De krant baseert zich onder meer op taxatierapporten die NRC verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Partijen eisen uitleg

Premier Mark Rutte heeft niet het idee dat iets niet in de haak is met de manier waarop wordt betaald voor de inventaris van de paleizen van de koninklijke familie. Dat zei hij maandag in reactie op onderzoek van dagblad NRC.

Rutte erkent dat de financiering ‘verschrikkelijk ingewikkeld’ is. ,,Maar het lijkt allemaal te kloppen.” Hij vindt echter niet dat er precies moet worden uitgezocht hoe de vork in de steel zit. ,,Ik heb niet het idee dat dat nodig is.”

Partijen in de Tweede Kamer willen meer opheldering, zo reageren ze vandaag. GroenLinks-politica Nevin Özütok spreekt van een ‘schimmige deal’ die leidt tot dubbele inkomsten bij het koningshuis. Ook coalitiepartij D66 wil meer uitleg. ,,Klinkt heel dubieus”, twittert Kamerlid Joost Sneller.

Kijk hier naar beelden van het gerenoveerde paleis Huis ten Bosch:

Volledig scherm
De Kleine Balzaal tijdens een rondleiding door paleis Noordeinde. © ANP
Volledig scherm
De Grote Balzaal tijdens een rondleiding door paleis Noordeinde. © ANP