Premier Mark Rutte
Volledig scherm
Premier Mark Rutte © afp

Staat naar rechter om webdomein Rutte

De Nederlandse staat gaat procederen om het internetdomein ministerpresidentrutte.nl in eigendom te krijgen. Dit bevestigde directeur-generaal Henk Brons van de Rijksvoorlichtingsdienst vandaag. Het kort geding dient morgen in Haarlem.

Volgens Brons claimt de overheid het domein om een eenduidige overheidscommunicatie te kunnen voeren. Op rijksoverheid.nl wordt de functie plus de achternaam van bewindslieden sinds een aantal jaren gebruikt als adres voor hun website.

Met de gang naar de rechter wil de overheid duidelijkheid krijgen over het eigendomsrecht. 'Het punt is dat we deze domeinen pas kunnen claimen op het moment dat bewindspersonen formeel zijn aangesteld', zegt Brons. 'Tijdens formatieperiodes zijn er altijd mensen die een voorschot nemen op de uitkomst en bepaalde domeinen op hun naam laten registreren. Wij schrijven hen achteraf aan om dat eigendom over te nemen. Soms lukt dat, soms niet. Om die reden willen we nu graag een uitspraak van de rechter'.

De overheid stapte enkele maanden geleden naar de rechter in een vergelijkbare zaak. Toen ging het om een andere webpagina op naam van een van de bewindslieden. De rechtbank stelde de overheid in het gelijk. Dat gebeurde echter zonder verdere motivering, omdat de toenmalige houder van het domein zich bij de behandeling van de zaak niet liet zien, aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

Brons hoopt dat de zaak morgen wel jurisprudentie oplevert. 'Wij willen duidelijkheid, voor nu en in de toekomst'. De overheid heeft volgens hem een klein aantal domeinen op naam van huidige bewindslieden momenteel nog niet in eigendom.

De eigenaar van het internetdomein ministerpresidentrutte.nl was vooralsnog niet bereikbaar. Het webadres wordt nu nog automatisch gelinkt naar de website klokkenluideronline.nl. Op deze site kunnen vermeende misstanden anoniem aan de kaak worden gesteld.

Het kort geding in Haarlem dient morgen om 11.00 uur.