Volledig scherm
Jan-Dirk Paarlberg verlaat met zijn raadsvrouwe Benedicte Ficq de rechtbank. © ANP

Staat 'plukt' zakenman Paarlberg voor 25,7 miljoen

UpdateZakenman Jan Dirk Paarlberg moet de staat ruim 25,7 miljoen euro betalen. Volgens de rechtbank in Haarlem heeft de 56-jarige Paarlberg dit bedrag door misdrijven als witwassen en heling verkregen. Ruim 17 miljoen daarvan is door Willem Holleeder afgeperst van de in 2004 geliquideerde vastgoedmagnaat Willem Endstra, een gewezen zakenpartner van Paarlberg.

Het miljoenenbedrag was door het Openbaar Ministerie gevorderd in een zogeheten ontnemingsprocedure, die naast de normale strafzaak tegen Paarlberg heeft gelopen. In de strafzaak is Paarlberg in hoger beroep veroordeeld tot 4 jaar cel. Tegen die beslissing heeft de zakenman beroep in cassatie aangetekend. Paarlberg heeft de aantijgingen altijd tegengesproken.

De 25,7 miljoen euro is, voor zover bekend, het hoogste ontnemingsbedrag dat ooit door een een rechter is opgelegd. Willem Holleeder is ook veroordeeld tot betalen, maar in zijn zaak gaat het om circa 18 miljoen. Holleeder heeft zijn gevangenisstraf, opgelegd wegens de afpersing van Endstra, uitgezeten.

Afpersing Endstra
In de ontnemingsuitspraak borduurt de rechtbank voort op de feiten die het gerechtshof in de strafzaak tegen P. bewezen heeft verklaard. Volgens de rechter zijn de van Endstra afgeperste miljoenen binnengekomen op rekeningen van Paarlberg.

Deze heeft het geld doorgesluisd naar andere rekeningen. Niet is gebleken dat Paarlberg geld aan Holleeder heeft betaald. Wel dat hij er leningen mee heeft afgelost of afgesloten. Op die manier heeft hij feitelijk over het geld beschikt, vindt de rechtbank.

Vervolgprofijt
Paarlberg heeft ook zogeheten 'vervolgprofijt' behaald van het Endstrafortuin. Zo bespaarde hij zich enkele miljoenen aan rentekosten door leningen met het geld af te lossen. Ook dit ziet de rechtbank als criminele winst die voor ontneming vatbaar is.

De in Londen wonende Paarlberg noch zijn advocaten waren dinsdag bij de uitspraak aanwezig. Aangezien Paarlberg in de strafzaak in hoger beroep is gegaan, mag worden aangenomen dat hij zich in de ontnemingszaak evenmin bij het oordeel van de rechtbank neerlegt.

De veroordeling van Holleeder in zijn eigen ontnemingszaak is ook nog niet definitief, want hij heeft eveneens beroep aangetekend.