Volledig scherm
Fred Teeven had kunnen weten dat Cees H. over veel meer geld beschikte © ANP

Staat wist dat drugscrimineel Cees H. 22 miljoen bezat

Drugshandelaar Cees H., de crimineel met wie toenmalig officier van justitie Fred Teeven in 2000 een deal sloot, bezat bijna 22 miljoen gulden aan drugsgeld. Dat bedrag blijkt uit een document van de FIOD uit 1994.  Het is een veelvoud van de 2 miljoen gulden waar destijds over werd gesproken.

Volledig scherm
Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven traden af vanwege de 'bonnetjesaffaire' © ANP
Volledig scherm
Cees H. © AD

Cees H. was in de jaren negentig de eerste crimineel van wie het Openbaar Ministerie probeerde geld afhandig te maken. In 2000 sloot het OM een deal met H. in de veronderstelling dat hij over 2 miljoen beschikte.

Als de overheid haar eigen stukken er goed op na had geslagen, wist ze dat uit een onderzoek van de FIOD in 1994 was gebleken dat H. over bijna 22 miljoen gulden aan drugsgeld beschikte.

Nooit verdere stappen
Die conclusie trekken twee journalisten van Vrij Nederland in de heruitgave van hun boek De jacht op crimineel geld, dat vandaag verschijnt. Het is onduidelijk waarom het OM nooit verdere stappen heeft genomen om dat geld af te pakken.

Volgens Vrij Nederland is het FIOD-onderzoek naar Cees H. 'in de vergetelheid' geraakt. De zaak rond het vermogen van Cees H. is relevant omdat deze week het rapport van de commissie-Oosting verschijnt. In politiek Den Haag wordt daar al maanden reikhalzend naar uitgekeken.

Het rapport moet details prijsgeven over de 'Teevendeal' tussen Cees H. en de latere staatssecretaris van Veiligheid en Justitie en antwoord geven op de vraag waarom minister Opstelten de Tweede Kamer een jaar lang verkeerd informeerde over de deal. In maart dit traden Opstelten en Teeven af vanwege de 'bonnetjesaffaire'.