Volledig scherm
Oudejaarsloten bij een verkooppunt. © ANP

'Staatsloterij wacht mogelijk alsnog fikse financiële strop'

Verscheidene gedupeerden van misleiding door de Staatsloterij voeren afzonderlijk van elkaar gerechtelijke procedures voor een schadevergoeding. Dat blijkt uit een rondgang van de Volkskrant langs rechtsbijstandsverzekeraars en rechtbanken. 

Dit voorjaar worden de eerste uitspraken van rechters verwacht over de hoogte van een eventueel schadebedrag. Als die in het voordeel van de gedupeerden zijn, dan hangt de loterij mogelijk een financiële strop boven het hoofd.

De rechtbanken van Den Haag en Roermond bevestigen dat er bij hen vier procedures tegen de Staatsloterij lopen. Sinds 2015, toen de Hoge Raad concludeerde dat de Staatsloterij deelnemers zeven jaar lang had misleid (de loterij keerde minder prijzen uit dan in reclames werd toegezegd) is er strijd over de hoogte van de schadevergoeding waarop zij recht zouden hebben.

Al sinds het arrest bestrijdt de Staatsloterij dat deelnemers recht hebben op teruggave van hun inleggeld.

  1. Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’
    PREMIUM
    Video

    Trucker Jan uit Enschede zit al twee jaar vast in Frankrijk: ‘Ik wil alleen maar naar huis’

    Trucker Jan van Erkelens wordt in Frankrijk verdacht van drugssmokkel. Hij zweert onschuldig te zijn. Criminelen zouden de drugs in zijn lading hebben verstopt. Maar de Enschedeër zit nu al twee jaar te wachten op een mogelijk proces. Hij mag het land niet uit. Berooid en alleen als een kerkrat woont hij op een zolderkamertje van een dominee. Het was pas zijn tweede rit als zzp’er.