Volledig scherm
Minister Edith Schippers van Volksgezondheid, Pvda-fractievoorzitter Diederik Samsom en Premier Mark Rutte overleggen op het ministerie van Algemene Zaken. © ANP

'Staatsrechtelijke schuiver' wekt woede van Senaat

De Eerste Kamer is woedend over de 'ondemocratische truc' waarmee VVD en PvdA een uitweg vonden uit de crisis. Desnoods wil de regering de senaat omzeilen om haar zin te krijgen. ,,Dit kun je niet menen in een democratie", verzucht ChristenUnie-senator Roel Kuiper. Hij is één van de gedogers van het kabinet en zegt het nog maar eens: ,,Dit kún je niet menen. Wij laten ons niet intimideren."

Volledig scherm
Roel Kuiper. © ANP
Quote

Dit kun je niet menen in een democratie. Dit kún je niet menen. Wij laten ons niet intimide­ren.

Roel Kuiper, ChristenUnie Eerste-Kamerlid

Het kabinet heeft gezegd dat de nieuwe zorgwet er hoe dan ook gaat komen. Als de wet onverhoopt weer wordt weggestemd, dan wordt het parlement op een zijspoor gezet met een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB); een kabinetsbesluit.

De Eerste Kamer kijkt met stijgende verbazing naar deze ontwikkeling, blijkt uit een rondgang. Schandalig! Staatsrechtelijk onaanvaardbaar! De Eerste Kamer wordt overbodig verklaard! Regeren per decreet past niet in een democratie!

Dreigement
Kuiper had in een motie een AMvB voorgesteld om verzekerden meer invloed te laten hebben op hun zorgverzekeraar. Dat die motie nu als dreigement boven de hoofden van de parlementsleden zou komen te hangen, nee, dat was niet Kuipers bedoeling. ,,Er is een staatsrechtelijke schuiver gemaakt," oordeelt hij.

,,De VVD heeft gemeend de PvdA met dit dreigement onder druk te moeten zetten. Dit moet opgehelderd worden, anders moet het parlement optreden," klinkt het dreigend. ,,Het kabinet gedraagt zich als een klein kind dat geen snoepje mag en het dan toch stiekem uit de pot pakt," vindt PVV-senator Marjolein Faber.

Koude kermis
En er klinken eigen dreigementen: als het kabinet dit doordrukt, vindt het de Eerste Kamer op zijn weg. ,,Kabinetten kunnen óók vallen in de Eerste Kamer", zegt SP-senator Tiny Kox. CDA-fractieleider Elco Brinkman: ,,Het kabinet moet ons niet proberen te passeren, dan komen ze van een koude kermis thuis."

Kox verwacht dat het kabinet met deze truc de problemen alleen maar groter maakt. ,,De crisis ging om het vertrouwen tussen de regeringspartijen, nu gaat het om iets veel fundamentelers: het vertrouwen tussen regering en parlement."

Of het slechts een sprong is van een kat in het nauw die straks, als de gemoederen bedaard zijn, van tafel gaat? Kox: ,,Als Samsom en Zijlstra straks onder de kerstboom zitten, móeten ze concluderen dat dit niet klopt."