Volledig scherm
Minister Edith Schippers (links) van Volksgezondheid en staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken. © ANP

Staatssecretaris Dijksma wil verbod op trofeeënjacht

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken wil een internationaal verbod op trofeeënjacht van bijvoorbeeld leeuwen en olifanten. Tegelijkertijd gaat ze er bij de Verenigde Naties (VN) voor pleiten om stroperij van wilde dieren en de illegale handel in opgezette beesten te erkennen als een internationaal misdrijf. Dijksma schrijft dinsdag aan de Tweede Kamer dat er een onderzoek komt naar de haalbaarheid van zo'n wereldwijd verbod.

Nu mogen legaal geschoten wilde dieren nog als trofee met de jager mee naar huis. Daar wil Dijksma een einde aan maken. Ook stroperij moet worden aangepakt. Als de VN stroperij en trofeeënjacht verbiedt, wordt het makkelijker om de illegale jagers internationaal voor het gerecht te dagen.

Quote

Internatio­naal de handen ineenslaan om deze misdaad een halt toe te roepen

Sharon Dijksma (staatssecretaris)

,,Stroperij van bijvoorbeeld ivoor en neushoornhoorn is in mijn ogen een misdaad waardoor de biodiversiteit en de leefbaarheid van onze wereld worden bedreigd'', zo stelt Dijksma.

,,We moeten internationaal de handen ineenslaan om deze misdaad een halt toe te roepen.'' Nederland wil internationaal vooroplopen tegen de illegale jacht op wilde dieren. Zo huist in Den Haag een speciale justitiecommissie die landen in Afrika en Azië helpt met het verzamelen van bewijzen tegen stropers.

World Wildlife Day
De internationale conferentie over stroperij die in februari 2016 zou worden georganiseerd, wordt nu van 1 tot en met 3 maart volgend jaar gehouden, zo schrijft Dijksma. Daarmee valt de conferentie samen met de door de VN uitgeroepen World Wildlife Day op 3 maart.

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement