Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Staatssecretaris past griepvaccin aan om hoge aantal sterfgevallen

UpdateStaatssecretaris Paul Blokhuis wil dat Nederlanders voortaan een ander griepvaccin krijgen. Reden is het hoge aantal sterfgevallen in Nederland afgelopen winter. Toen stierven er 9500 mensen meer dan normaal. 

Nederland gebruikt als een van de weinige landen in Europa nog een drievoudig vaccin. Dat is een vaccin dat is opgebouwd uit drie griepstammen. Veel andere landen gebruiken een viervoudig vaccin. De kans dat dit vaccin helpt is groter. 

100% vaccinatiegraad

Naar aanleiding van de grote sterfte afgelopen winter heeft de minister in september advies gevraagd bij het Outbreak Managment Team en het Centrum van Infectieziektebestrijding. Deze instanties adviseren nu dus om ook over te stappen op het viervoudige vaccin. Daarnaast adviseren de instanties om voor een 100% vaccinatiegraad te gaan onder zorgpersoneel. 

Deze krant publiceerde afgelopen week over het hoge sterftecijfer. Deskundigen stelden al in de krant dat Nederland het beleid moest gaan wijzigen. De staatssecretaris gaat onderzoeken of een vaccinatieverplichting van zorgpersoneel mogelijk is en vraagt het RIVM om vanaf de winter van 2019-2020 het viervoudige vaccin te gebruiken. Dat is dan pas op zijn vroegst beschikbaar in Nederland.  

Op dit moment klagen veel mensen over griepklachten, maar er is nog geen sprake van een griepepidemie. Verkoudheid en griep worden vaak door elkaar gehaald. 

Weer minder griepprikken 

In 2017 hebben opnieuw minder mensen de griepprik gehaald dan het jaar ervoor. Sinds 2008 daalt het aantal personen dat gevaccineerd wordt elk jaar met een paar procent. Van de mensen met een hoog risico op complicaties bij griep – door hun leeftijd of door een medische aandoening – haalde in 2008 nog 72 procent de griepprik; in 2017 was dit nog maar 50 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel, het Nederlands instituut voor onderzoek van de gezondheidszorg.
Bij de groep mensen van 60 tot 64 jaar die geen hoog risico lopen op complicaties door een medische aandoening, was de opkomst het laagst: slechts 26 procent haalde de griepprik. De hoogste opkomst was er bij de groep mensen boven de 65 jaar die een hoog risico lopen op complicaties door een medische aandoening: van hen haalde 70 procent in 2017 de griepprik.