Staatssecretaris Weekers treedt af om toeslagenkwestie

Staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) heeft gisteravond zijn functie neergelegd omdat hij niet meer genoeg draagvlak had in de Tweede Kamer. Hij deed dit na een urenlang debat over de problemen bij de Belastingdienst met de invoering van een nieuw systeem van huur- en zorgtoeslagen.

Volledig scherm
Weekers na het oplezen van zijn verklaring. © ANP
Volledig scherm
Weekers verlaat de Tweede Kamer. © anp
Volledig scherm
Weekers tijdens het debat. © anp

De Kamer debatteerde sinds gistermiddag 14.00 uur met Weekers over de kwestie. Pas rond 23.30 uur begon de tweede termijn. Weekers nam toen meteen het woord en zei dat hij niet meer genoeg vertrouwen genoot in de Tweede Kamer.

Weekers noemde de Belastingdienst, die verantwoordelijk is voor het betalen van toeslagen, 'het financiële fundament van de overheid'. De dienst verdient volgens hem 'een politieke leiding met een breed draagvlak'. Weekers voelde dat brede draagvlak niet, zo zei hij. Donderdag zal hij bij de koning zijn ontslag indienen.

Weekers was sinds 2010 staatssecretaris. Daarvoor zat hij twaalf jaar in de Tweede Kamer.

Bulgarenfraude
Vorig jaar kwam Weekers ook in problemen door de toeslagen, toen bleek dat Bulgaarse bendes via fraude grote bedragen geïncasseerd hadden. Weekers kreeg toen in de Kamer een motie van wantrouwen aan zijn broek, die maar vrij nipt werd verworpen. De bewindsman werd destijds gesteund door de coalitiepartijen, de SGP en de ChristenUnie. Die laatste twee partijen trokken hun steun vandaag in. Ook voor zijn eigen VVD leek de positie van Weekers vanavond onhoudbaar geworden.

PvdA-leider Diederik Samsom zei het besluit van Weekers te begrijpen. Samsom zag ook dat het brede draagvlak dat Weekers wenste er niet was in de Kamer. 'Dat kalfde snel af.' Het kabinet kan volgens Samsom gewoon verder functioneren. 'Er zal snel iemand anders worden benoemd.'

Excuses
Weekers kwam onder vuur te liggen nadat vorige week bleek dat tienduizenden mensen hun toeslagen in december en januari niet hadden ontvangen. Weekers suggereerde in de media dat ze daar zelf schuldig aan zijn, omdat ze nog niet hebben voldaan aan informatieverzoeken van de fiscus. Die houden verband met het aangescherpte antifraudebeleid. Vandaag moest Weekers voor zijn woorden excuses aanbieden. In het weekend - na de gewraakte media-uitlatingen van Weekers - bleek dat problemen bij de Belastingdienst een belangrijke oorzaak zijn van de vertragingen.

Weekers beloofde tijdens het debat een onderzoek naar het functioneren van de Belastingdienst. Ook zou hij wekelijks gaan rapporteren over de oplossing van het toeslagenprobleem. De oppositie in de Kamer nam daar echter geen genoegen mee en bereidde een motie van wantrouwen voor. Weekers wilde daar niet op wachten en hield het initiatief bij zichzelf.

De verklaring van Weekers:

'We hebben vandaag een uitvoering debat gevoerd over zaken die mij zeer aan het hart liggen. Het debat ging ook over de Belastingdienst. De Belastingdienst is het financiële fundament van Nederland; iedereen heeft daarmee te maken. Deze dienst verdient een politieke leiding met breed draagvlak in uw Kamer. En ik heb dit brede draagvlak in dit debat niet gevoeld. En daarom heb ik besloten om morgen mijn ontslag aan te bieden aan de koning.'

Volledig scherm
Weekers op weg naar de ministerskamer na een schorsing. © anp
 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”