Volledig scherm
© ANP

Staatssecretaris wil einde aan chaos rond meivakantie

Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs wil een eind maken aan de verschillende weken die scholen kiezen voor de meivakantie. Mogelijk gaat hij 2 weken landelijk vastleggen. Veel ouders klagen over de vakantiechaos, die de opvang van kinderen en reizen lastig maakt.

Dekker kondigt een onderzoek naar een vaste, 14-daagse meivakantie aan in een interview met deze krant. Nu stelt het ministerie slechts 1 week van de vakantie vast, doorgaans de eerste week van mei. Scholen mogen zelf een 2de week plannen, maar de ene school kiest hiervoor de laatste week van april en de andere de 2de week van mei.

,,Veel ouders klagen daarover, omdat ze graag 2 weken op vakantie gaan, maar elke school er verschillend mee omgaat. Dat is een ramp voor ouders die bijvoorbeeld kinderen op zowel de basisschool als in het voortgezet onderwijs hebben," zegt Dekker.

Werkende ouders
Ook Ouders & Onderwijs, de belangenclub voor ouders met schoolgaande kinderen, herkent de chaos rond de meivakantie. Volgens woordvoerster Arline Spierenburg is het vooral een probleem voor werkende ouders, die soms wel 3 weken opvang voor hun kinderen moeten regelen.

Er wordt nu onderzoek gedaan naar de gevolgen van zo'n vaste vakantie van 2 weken. Daarbij moet rekening worden gehouden met onder meer de nationale dagen 4 en 5 mei, de planning van de eindexamens en economische belangen. Eind dit schooljaar wil Dekker de knoop doorhakken. Voor het schooljaar 2016-2017 zijn de vakantieperiodes al doorgegeven. Maar die kunnen nog worden gewijzigd.

Lees zaterdag het interview met staatssecretaris Dekker in de onderwijsbijlage van deze krant.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”