De Helmondse Bianca Lijten weet niet beter dan dat haar hondje Mickey hier mag poepen.
Volledig scherm
De Helmondse Bianca Lijten weet niet beter dan dat haar hondje Mickey hier mag poepen. © Jurriaan Balke

'Stadswacht sloeg mij bont en blauw om hondendrol'

Opnieuw is een poepend hondje in Helmond inzet van een geschil tussen de stadswacht en een Helmondse. Bianca Lijten heeft aangifte gedaan tegen twee stadswachten die zij beschuldigt van mishandeling.

De 37-jarige vrouw uit Helmond liet vorige week woensdag hondje Mickey uit in de groenstrook tegenover haar huis in Helmond-Noord. ,,Een man en een vrouw in blauwe jassen kwamen op me af en zeiden dat ik de poep op moest ruimen. Dat vond ik vreemd, want naar mijn weten liepen wij over een uitlaatstrook."

Blauwe plekken
Toen Lijten een plastic zakje pakte, was ze te laat. ,,Ze kwamen nogal intimiderend en lachend op me aflopen en vroegen om mijn identiteitsbewijs. Omdat ik me van geen kwaad bewust was en me niet serieus genomen voelde, weigerde ik dat te tonen." Toen ze naar huis wilde lopen, zouden de twee stadswachten haar dat belet hebben. ,,De vrouwelijke stadswacht gaf mij een duw, terwijl de man mij van achteren wegtrok. Hij probeerde met zijn knie mijn been te buigen. Daarna pakte hij hardhandig mijn nek vast. Ik kon loskomen en ben in paniek naar huis gevlucht."  Lijten liep blauwe plekken aan haar bovenbeen op.

Quote

Het kan toch niet zo zijn dat je bont en blauw geslagen wordt om een hondendrol

Bianca Lijten

Politie
Ze nam direct telefonisch contact op met de politie om haar verhaal te doen. Die kwam. Maar tot haar verbazing werd Lijten meegenomen naar het bureau. Daar zat ze ruim drie uur vast. ,,Ze hadden het idee dat ik hen voor de gek hield. Ik heb in korte tijd drie herseninfarcten gehad en kan daardoor nog wel eens van de hak op de tak springen. Ik heb dat geprobeerd uit te leggen. Maar die kans kreeg ik niet."

Later is ze teruggegaan, om aangifte te doen: ,,Ik vind het niet normaal hoe ik door de stadswacht behandeld ben. Het kan toch niet zo zijn dat je bont en blauw geslagen wordt om een hondendrol. En mensen praten erover. Mijn kinderen hoorden op school dat hun moeder is meegenomen door de politie.''

De gemeente Helmond, waar de stadswacht onder valt, 'gaat niet in op individuele gevallen', aldus een woordvoerder.

Hondenloslaatstrook
De situatie rond het uitlaten van honden in het parkje in Helmond is onduidelijk te noemen. Aan het begin van de groenstrook staat dat het hier een 'hondenloslaatstrook' betreft. Dat betekent dat baasjes de poep niet op hoeven te ruimen. Die strook wordt onderbroken door een pad. Op het volgende deel, daar waar Mickey zijn behoefte deed, staat geen bord. Die strook kan gezien worden als een voortzetting van de loslaatstrook. Zeker gezien het aantal drollen dat er ligt.

Vorige week werd een andere vrouw uit Helmond beboet omdat ze de diarree van haar hondje niet opruimde.