Volledig scherm
Bas en zijn vriend Jan Willem. © Facebook Bas van der Meer

Stagebedrijf mocht Bas (25) niet weigeren om geaardheid

UpdateDe Friese Bas van der Meer (25) krijgt een schadevergoeding van ruim 1.500 euro van de tuinbouwgroothandel die hem vorig jaar afwees voor een stage omdat hij een vriend heeft. Dat besloot de kantonrechter in Leeuwarden maandag. De 42-jarige eigenaar van A. Th. De Boer in Drachten moet daarnaast een boete betalen van 1.600 euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

Quote

Ik voel me erg opgelucht

Bas van der Meer
Volledig scherm
Bas en zijn vriend Jan Willem.

Fragment uit de afwijzingsmail van het bedrijf aan Bas
,,Wij zijn een Christelijk bedrijf en voor ons is dit een punt waar we ons niet mee verenigen mogen. Daar God dit uitleven van je seksuele geaardheid nergens in zijn Woord goedkeurt, maar wel afkeurt, en voor ons zijn Woord als richtsnoer geldt, kunnen we je (daar ik Hem meer gehoorzaam wil zijn dan mensen) niet aannemen. (...) We hebben met dit punt een meningsverschil waar jij en wij elkaar niet verenigen kunnen. (...)

Het is nodig op dit moment dat wij kleur bekennen en dat is niet iets wat je zo even doet Bas, dat weet jij denk ik heel goed, beter dan ik in ieder geval. Het is echter wel zo dat wij met dit besluit meer vrede hebben.''

De eigenaar krijgt een proeftijd van drie jaar. De rechter is het met het openbaar ministerie eens dat het streng gelovige bedrijf Bas heeft gediscrimineerd. De straf komt dan ook overeen met de eis van het OM, hoewel de officier een proeftijd van slechts twee jaar had geëist.

,,Ik voel me erg opgelucht'', zegt Bas tegen deze site. ,,Ik ben zeer tevreden over de uitspraak.

Bekentenis
De 42-jarige eigenaar van het bedrijf was niet aanwezig bij de zitting. Hij legde een bekennende verklaring af bij de politie. ,,Ik weet dat ik discrimineer, maar dit is voor mij een gewetenskwestie'', zei hij.

De verdachte beriep zich tijdens zijn verhoor op zijn vrijheid van geloof. Volgens de rechtbank kent deze vrijheid ook grenzen. ,,Je hebt de vrijheid in dit land om je geloof te praktiseren, maar dit betekent niet dat je anderen mag achterstellen in het sociaal-economisch verkeer'', zei de rechter.

Niet verenigen
Bas, die al negen jaar uit de kast is en sinds twee jaar een relatie heeft met Jan Willem (21), was na meerdere 'supergoede' gesprekken vorig jaar 'zo goed als aangenomen' voor een marketingstage bij het bedrijf.

Op het laatste moment wees de organisatie de student alsnog af, nadat de groothandel op Bas' Facebookpagina had gezien dat hij een vriend heeft. Met die openlijke uiting van homoseksualiteit kon het streng christelijke bedrijf zich niet 'verenigen'.

Verboden onderscheid
Daarmee maakte het bedrijf verboden onderscheid op basis van geaardheid, oordeelde het CVDRM eerder al. De geloofsovertuigingen van het bedrijf vormen geen uitzondering op het wettelijke verbod op discriminatie.

Eerder noemde minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en Werkgelegenheid afwijzingen als die van Bas nog 'onbegrijpelijk'. De minister adviseerde Bas via deze site om aangifte te doen.

Hendrik de Boer, eigenaar van A. Th. De Boer, zei eerder al niet meer op de kwestie te willen reageren. Hij noemde het 'triest' en 'laag' dat deze situatie in de media kwam.