Beeld van na de schietpartij op Wittenburg in 2018, waarbij de onschuldige Mohamed Bouchikhi overleed.
Volledig scherm
Beeld van na de schietpartij op Wittenburg in 2018, waarbij de onschuldige Mohamed Bouchikhi overleed. © anp

Stagiair Mohamed (17) werd per ongeluk doodgeschoten, nu 2 verdachten opgepakt

De politie heeft begin deze week twee verdachten aangehouden voor de dood van de 17-jarige Amsterdamse jongen, Mohamed Bouchikhi. Dat meldt de politie vandaag. 

De jongen kwam twee jaar geleden op 17-jarige leeftijd om het leven bij de schietpartij in het buurthuis waar hij stage liep.

Hij werd per ongeluk onder vuur genomen in het buurthuis in de Amsterdamse wijk Wittenburg en overleed aan zijn verwondingen.

Wie?

De verdachten zijn een al eerder aangehouden 26 jarige man, Emylio G., en een 26-jarige vrouw uit Zwanenburg. G. werd in oktober 2018 ook al aangehouden in verband met de zaak. De politie vermoedt dat hij een van de schutters is geweest. Hij werd toen weer heengezonden, maar bleef wel verdachte. Verder onderzoek heeft er uiteindelijk toe geleid dat hij afgelopen maandag opnieuw is aangehouden.

Hij is inmiddels voorgeleid aan de rechter-commissaris die hem in bewaring heeft gesteld. Op het moment van zijn aanhouding zat G. al vast op verdenking van betrokkenheid bij een andere zaak. De politie kan in het belang van het onderzoek geen verdere informatie delen over zijn mogelijke betrokkenheid.

De vrouw uit Zwanenburg is ook maandag opgepakt. Zij wordt ervan verdacht medeplichtig te zijn aan het dodelijke schietincident. Zij is eerder deze week weer heengezonden, maar blijft wel verdachte in het onderzoek. Bij de schietpartij op vrijdag 26 januari 2018 raakten twee anderen gewond, onder wie de toen negentienjarige Gianni L.. Hij was vermoedelijk het doelwit van de schutters. 

Stille tocht

De dood van Bouchikhi had grote impact op de wijkbewoners. Honderden mensen liepen daags na zijn dood mee in een stille tocht. Ze waren geschokt, ook omdat de kogelregen zich had voorgedaan in een buurthuis voor de ogen van veel kinderen. Gianni L. was een paar maanden eerder ook al doelwit van een schietpartij in dezelfde wijk.

Ook een stagiaire van twintig raakte gewond. Het OM heeft een beloning uitgeloofd van 25.000 euro in deze zaak.

Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen liep mee in de stille tocht ter nagedachtenis aan de doodgeschoten 17-jarige Mohammed Bouchikhi
Volledig scherm
Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen liep mee in de stille tocht ter nagedachtenis aan de doodgeschoten 17-jarige Mohammed Bouchikhi © ANP