Volledig scherm
Buschauffeurs voerden begin januari massaal actie. © ANP

Stakingen streekvervoer voorlopig uitgesteld

Vakbonden FNV en CNV gaan opnieuw in gesprek met werkgevers over de cao voor het openbaar vervoer. De voor dinsdag aangekondigde stakingen gaan daarom vooralsnog niet door.

,,We moeten het natuurlijk nog zien, maar ik heb er op dit moment vertrouwen in dat we morgen met de werkgevers tot een cao-resultaat kunnen komen voor de 12.000 werknemers in het openbaar vervoer'', aldus CNV.

Chauffeurs en machinisten willen dat er iets aan de huidige werkdruk wordt gedaan en eisen hogere lonen. 
De bonden wilden vanaf 16 januari estafettestakingen in het regionaal vervoer organiseren als de werkgevers de bonden niet tegemoet zouden komen. Donderdag besloten de bonden de stakingen uit te stellen. ,,Werkgevers weten precies wat ze moeten doen om te zorgen dat verdere stakingen definitief van de baan zijn. We gaan uit van het gezond verstand aan de andere kant van de tafel'', zegt de FNV.

Nieuwe gesprekken

Begin januari staakten buschauffeurs en machinisten wel. Naar aanleiding daarvan nodigden werkgevers de bonden uit voor nieuwe gesprekken. ,,Vanuit de werkgevers ligt nog geen eindbod op tafel. Wij nodigen de bonden dan ook van harte uit om verder in gesprek te gaan en goede afspraken te maken over de thema's werkdruk, vergrijzing, scholing en de loonparagraaf'', liet een woordvoerder toen weten namens brancheorganisatie Vereniging Werkgevers Openbaar Vervoer.