Volledig scherm
Verpleeghuis Het Wiedenbroek in Haaksbergen © Google streetview

Stalen deur wordt 96-jarige dementerende bewoonster fataal

Een 96-jarige dementerende bewoonster van verpleeghuis Het Wiedenbroek in Haaksbergen is daar ernstig gewond geraakt tijdens bouwwerkzaamheden. Zij kreeg een stalen brandwerende deur bovenop zich. De vrouw is er zo slecht aan toe dat zij zal overlijden. Ze is overgebracht naar een hospice.

Quote

Ze verbleef op een gesloten afdeling en dan mag je verwachten, dat je moeder daar veilig kan rondwande­len

Letselschade-expert

De familie heeft zorginstelling Livio, waar Het Wiedenbroek onder valt, gisteren aansprakelijk gesteld voor het ontstane leed. Ook is contact gezocht met de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ).

De vrouw was ondanks haar hoge leeftijd fysiek nog in goede gezondheid, zegt de familie. Het slachtoffer liep bijvoorbeeld nog zonder rollator. Letselschade-expert Marga Heijink, die hun belangen behartigt: ,,Het is nu met zekerheid een aflopende zaak en dat is intens triest. Ze verbleef op een gesloten afdeling en dan mag je verwachten, dat je moeder daar veilig kan rondwandelen. Maar kennelijk is de ruimte waar gewerkt werd niet afgesloten geweest. Dat had niet mogen gebeuren."

Opereren geen optie
Het slachtoffer liep onder meer een gebroken heup en een schedelbasisfractuur op. Gezien haar leeftijd is opereren geen optie meer. Een woordvoerder van Livio bevestigt het ongeval. ,,We doen nader onderzoek naar hoe dit kon gebeuren. Veel is onduidelijk, maar we betreuren dit zeer. Onze zorg gaat nu uit naar onze cliënt en haar familie, waarmee we in gesprek willen blijven. Uit respect voor hen willen we nu geen toelichting geven,'' zegt Jeff van den Biggelaar.

  1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
    PREMIUM

    De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

    Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’