Volledig scherm
Tijdens de uitslaande brand aan de Gruttostraat in Hellevoetsluis werd van buitenaf aan alle kanten van de hoekwoning geblust. © ANP

'Stalker stak fatale brand aan'

Het Hellevoetse echtpaar Lampers is mogelijk de dood in gejaagd door een stalker van hun zoon. Bij hun woning zijn sporen van brandstichting gevonden. Dat verklaren nabestaanden tegenover deze krant.

Quote

Zodra ik die deur in brand zag staan, dacht ik: precies als bij hun zoon

Nel de Borst (buurvrouw)

Volgens een familievriend, die nauw bij de nabestaanden en het onderzoek betrokken is, gaat het mogelijk om een vrouwelijke psychopaat. Deze persoon zou het sinds een conflict in het uitgaansleven hebben gemunt op één van de zeven kinderen van het echtpaar. De hechte familie denkt dat de brandstichter de 60-jarige zoon heeft willen 'raken' door zijn ouders iets aan te doen.

Bram en Lucia Lampers - beiden 84 jaar en slecht ter been - zaten in de nacht van donderdag op vrijdag als ratten in de val bij een felle brand in huis. Toen de blusauto's na een klein kwartier ter plaatse kwamen, was de vuurzee te groot voor een reddingsactie.

Volledig scherm
Bij de woning zijn sporen van brandstichting aangetroffen. © ANP

Hun zoon, een NS-medewerker, deed begin mei aangifte van poging tot doodslag nadat 's nachts een met benzine overgoten brandende lap door zijn brievenbus was gepropt. Ook is zijn schuur in brand gestoken en werd zijn auto vorige week besmeurd met purschuim.

Geen toeval
Buren in de Gruttostraat weten het zeker: de brand, die volgens ooggetuigen bij de voordeur begon, is aangestoken. ,,Zodra ik die deur in brand zag staan, dacht ik: precies als bij hun zoon. Dit kan geen toeval zijn,'' zegt buurvrouw Nel de Borst.

De zoon wil de gebeurtenissen niet toelichten tegenover deze krant. ,,Ik ga het politieonderzoek niet verstoren," zegt hij. Twintig rechercheurs proberen momenteel een beeld te vormen van een mogelijke dader en zijn of haar motief.

  1. Brief aan alle Nederlanders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?
    PREMIUM
    Voorpublicatie

    Brief aan alle Nederlan­ders: ‘Hoe leg je uit dat je niets deed om het zeewater tegen te houden?

    Op het moment dat een meerderheid van de Nederlanders overtuigd is van klimaatverandering, grote investeringsfondsen aankondigen niet meer te investeren in fossiele energie en de Tesla Model 3 de meest verkochte auto is, komt bestsellerauteur en De Correspondent-medewerker Rutger Bregman met een alarmerende brief aan alle Nederlanders, gratis in boekvorm verkrijgbaar: Het water komt. Klik hier voor de voorpublicatie.