Volledig scherm
Agenten met drie politiewagens houden dinsdagochtend toezicht bij de boerderij in Boxtel. © Robèrt van Lith

Stallen Brabantse varkensboer nog altijd dicht na urenlange protestactie

De stal van de Boxtelse boer waar gisteren tien uur lang is geprotesteerd door dierenactivisten, is vanochtend hermetisch afgesloten. Niemand mag erin, ook de Poolse medewerker van de boer niet. 

De man wordt buiten tegengehouden door de aanwezige agenten. Zij zijn er in de vroege ochtend nog met drie wagens. De hele nacht heeft de politie het terrein aan de Brede Heide bewaakt. De rust is teruggekeerd. Het grootste kabaal komt nu van een aggregaat, die een bouwlamp van de politie laat branden. Daarnaast komen diverse media alweer een kijkje nemen. De boer zelf heeft zich nog niet laten zien. 

Troep

Hij en zijn werknemers hebben - naast de afhandeling van de schade en andere bijkomstigheden - ook een opruimklusje voor de boeg. De tientallen actievoerders, voor en tegen de varkenshouderij, hebben veel troep achtergelaten. Er liggen peuken verspreid over het terrein. In de sloot liggen nog wat flesjes bier en er zijn resten van een gestookt vuurtje. Her en der wapperen nog wat politielinten. 

De actievoerders zijn maandag tien uur lang in de stallen gebleven. Na 22.00 uur begon de politie met het onruimen van de varkensstal. Tientallen actievoerders die zich verzetten of niet konden legitimeren zijn gearresteerd. Anderen mochten, na het achterlaten van hun gegevens, naar huis. Ook de boeren die de getroffen veehouder te hulp wilden schieten, vertrokken in de loop van de avond. 

De activist belooft aangifte te doen tegen de mensen die de auto’s hebben beschadigd. ,,Ze zijn duidelijk herkenbaar op video’s die zijn gemaakt.‘’