Volledig scherm
De Ronde van Spanje zou in 2020 van start moeten gaan met een ploegentijdrit in Utrecht. © photo: Cor Vos

Start Vuelta in Utrecht bedreigd door stikstofuitspraak, Nederlandse organisatie maakt zich geen zorgen

UpdateDe start van de Spaanse wielerronde de Vuelta in Utrecht wordt bedreigd door de stikstofuitspraak van de Raad van State. Dat blijkt uit een provinciale lijst, die vanavond openbaar is gemaakt, met projecten die mogelijk geraakt kunnen worden door deze uitspraak. 

De organisatie La Vuelta Holanda laat in een eerste reactie weten zich geen zorgen te maken. De Vuelta staat volgend jaar gepland op 14 augustus met een ploegentijdrit in Utrecht. Op 15 augustus vertrekt het peloton vanuit Den Bosch. De route loopt via de Utrechtse Heuvelrug en Amersfoort naar de finish op De Uithof. Breda-Breda is op 16 augustus.

De provincie heeft in opdracht van het Rijk een inventarisatie gemaakt van projecten die mogelijk hinder ondervinden van de uitspraak van de Raad van State. ,,Vanuit het Rijk kwam het verzoek om een inventarisatie te maken van grote projecten die mogelijk geraakt zouden kunnen worden’’, zegt gedeputeerde Hanke Bruins Slot. ,,Er is gekeken naar grote projecten en vanuit zorgvuldigheid hebben we de Vuelta ook opgenomen. Voor de rest is het afwachten waar het Rijk mee komt.’’ 

Het lijstje van de provincie heeft volgens Bruins Slot geen formele status. In de lijst wordt niet toegelicht of berekend waarom de Vueltastart mogelijk slecht kan zijn voor de luchtkwaliteit. Hoewel het gaat om een fietsevenement trekt het tienduizenden toeschouwers naar de stad en regio. Die bezoekers zullen deels met de auto naar de route komen om de renners en de volgerskaravaan te aanschouwen. 

Verrassing

Voor de Utrechtse D66-wethouder Klaas Verschuure is het lijstje van de provincie een verrassing. ,,Maar ik maak me op dit moment geen zorgen, al weten we niet met 100 procent zekerheid wat de gevolgen zijn. In z'n algemeenheid kan ik zeggen dat de Vuelta géén Formule-1 race is, er komen geen raceauto's naar onze stad. Waar wielrenners over de weg fietsen, rijden geen auto's. Tijdens de Utrechtse Tourstart in 2015 zagen we zelfs dat de luchtkwaliteit in de stad iets verbeterde.’’

Eerder liet de provincie al weten dat de bouw van zo'n 20.000 woningen in de stad Utrecht op de tocht staat door de uitspraak. De gemeente is zelf nog aan het inventariseren wat de gevolgen voor lokale projecten kunnen zijn. De gemeente heeft nog geen lijst openbaar gemaakt van projecten die gevaar lopen. In ieder geval de SP heeft veel vragen voor Gedeputeerde Staten en burgemeester en wethouders in Utrecht.

Geen zorgen

De organisatie La Vuelta Holanda zegt: ,,De verwachting is dat de stikstofuitspraken geen invloed hebben op de start van de Vuelta in Nederland, maar omwille van zorgvuldigheid is het sportevenement in de lijst opgenomen. We zijn momenteel in afwachting van nieuwe richtlijnen en beleid vanuit de rijksoverheid om definitief vast te kunnen stellen dat de uitspraken geen effect hebben op het wielerevenement in Utrecht,‘’ zegt woordvoerder Annelieke Dijkstra. 

Streep

In mei zette de Raad van State een streep door het Nederlandse stikstofbeleid, omdat het strijdig is met de Europese natuurwetgeving. Een teveel aan stikstof tast de biodiversiteit in natuurgebieden aan. Als gevolg van deze uitspraak staan ongeveer 18.000 projecten, van grote infrastructuurprojecten tot aan de bouw van nieuwe stallen en woningen, op losse schroeven. Nieuw beleid moet de uitstoot van stikstof verminderen.

Als reactie op de uitspraak van de Raad van State stelde het kabinet een adviescollege in onder leiding van oud-minister Johan Remkes. Dit college moet het kabinet adviseren over de te nemen maatregelen. Daaronder valt de verlaging van de maximumsnelheid op wegen en inkrimping van de veestapel, zo maakte het AD zaterdag bekend.

Meer weten over het stikstofprobleem? Bekijk hieronder het college van de Universiteit van Nederland.

  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”