Startschot met carbid gaat fout: schutter krijgt steekvlam in gezicht

VideoEen knal met een carbidbus moest vandaag de 10-kilometerloop in het Overijsselse Hoonhorst inluiden, maar werd een schoolvoorbeeld van slecht vuurwerkgebruik. De schutter deed precies datgene wat je niet moet doen als een knal uitblijft: met je hoofd boven de melkbus hangen. Het gevolg: een flinke steekvlam in zijn gezicht.

Met een aangestoken lont wilde de man het carbid tot ontploffing brengen, maar bij het aansteken bleef de knal uit. Daarop besloot de schutter te kijken wat er mis was. Juist op dat moment ontvlamde het gas in de bus alsnog. Een echte knal bleef uit, maar een steekvlam niet. En die vlam kwam vol in het gezicht van de schutter.

De brildragende 'starter' leek er goed vanaf te komen met alleen een zwart gezicht, maar over zijn toestand is momenteel nog geen duidelijkheid. Het publiek reageerde in eerste instantie geschokt, maar kon al snel weer lachen toen ze zagen dat de man weer wegliep bij de bus.

Verhouding

De vlam ontstond vermoedelijk doordat de verhouding tussen het carbid en het water niet goed was. Te veel water zorgt voor te weinig gas en dus een zachte knal en een steekvlam.

De steekvlam die ontstond bij het startschot in Hoonhorst.
Volledig scherm
De steekvlam die ontstond bij het startschot in Hoonhorst. © Eigen foto