Volledig scherm
Exterieur van Amsterdam CS. © ANP

Stations Amsterdam CS en Zuid voor 350 miljoen euro op de schop

De uitbreiding van de stations Amsterdam Centraal en Amsterdam Zuid gaat 350 miljoen euro kosten. Dan kunnen reizigers vanaf 2028 wel vanaf het centrum naar meerdere steden iedere tien minuten een trein nemen en wordt Zuid het aankomststation voor internationaal spoorverkeer.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (spoor) heeft deze grote investeringsbeslissing vanavond bekendgemaakt na overleg in Amsterdam. Concreet wordt het centraal station met 9 doorgaande sporen en bredere perrons klaargestoomd voor een groei van 34 treinen naar 57 treinen per uur.

Hierdoor kunnen er op de trajecten naar bijvoorbeeld Alkmaar, Utrecht, Arnhem en Nijmegen iedere tien minuten treinen gaan rijden. Ook ontstaat er daarnaast voldoende ruimte om zeer regelmatig een snelle treindienst of lightrailverbinding te laten rijden van en naar de luchthaven Schiphol.

Verder wordt station Zuid uitgebreid met een extra vijfde en zesde spoor. Het is de bedoeling dat dit station de aankomstlocatie wordt voor internationale zakenreizigers, die vervolgens hun werk kunnen doen op de Zuidas of met de Noord-Zuidlijn snel richting het centrum kunnen.

Staatssecretaris Van Veldhoven: ,,In de komende tien jaar komen er in de Randstad nog zo’n 500.000 mensen bij. Zij willen natuurlijk vlot naar hun werk, studie of familie en vrienden kunnen. Ik ben blij dat ik samen met de regio Amsterdam kan investeren zodat de trein een nog aantrekkelijker alternatief wordt om van en naar de hoofdstad te reizen.”

Eerder dit jaar bleek al uit de analyse die door ProRail en NS is uitgevoerd, dat een variant met negen doorgaande perronsporen op Amsterdam Centraal en zes sporen op Amsterdam Zuid aansluit bij de vervoervraag en een robuust spoornetwerk in deze regio.

Voor de verbouwing van Amsterdam CS trekt het kabinet 150 miljoen extra uit via het infrastructuurfonds. Die extra zak met geld gaat niet ten koste van nieuw asfalt, benadrukt de bewindsvrouw. Voor Amsterdam Zuid heeft Van Veldhoven met de regio afgesproken om gezamenlijk ongeveer 200 miljoen euro te investeren. De regio draagt daarvan 35 miljoen euro bij.