Volledig scherm
Drukte in de Haagse Schilderswijk na plaatsing van Marokko voor het WK. © Regio15

Steden alert op WK-feest Marokko:
'Vier het, maar gedraag je'

In flink wat steden wacht morgenavond een groot voetbalfeest als Marokko op het WK wint van Iran. Maar na ongeregeldheden vorig najaar is de politie extra alert. Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN) roept op: 'Vier feest, maar gedraag je'. 

Massaal gingen Nederlanders met Marokkaanse roots op 11 november de straat op. Met de winst op Ivoorkust plaatste Marokko zich voor het eerst sinds 20 jaar weer voor het WK voetbal en dat werd uitbundig gevierd, onder meer in de Haagse Schilderswijk, op het Rotterdamse Hofplein, in de Utrechtse wijk Lombok en op het Mercatorplein in Amsterdam-West. 

Maar het voetbalfeest liep in Den Haag en Amsterdam totaal uit de hand.
In de hofstad werd een motoragent door een joelende menigte belaagd, in Amsterdam werd vuurwerk gegooid naar agenten, in Rotterdam en Utrecht adviseerde de politie enige tijd om delen van de stad te mijden vanwege de verkeerschaos.  

'Geen trammelant'
Alle reden voor waakzaamheid dus, in de steden met een grote Marokkaanse gemeenschap.
Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN)  roept supporters op om de rust te bewaren. ,,Jammer genoeg kleven ongeregeldheden aan het voetbal'', zegt woordvoerster Bouchra Dibi. ,,Dus ik vind het goed als er maatregelen genomen worden. We moeten niet hebben dat supporters bij winst of verlies trammelant schoppen. Dus: vier een feestje, prima, maar gedraag je gewoon!''

Quote

We willen overlast voorkomen, het moet wel gezellig blijven

Woordvoerster burgemeester Van Zanen

Cameratoezicht, lik-op-stukbeleid
De steden nemen harde en zachte maatregelen tegen ongeregeldheden. In Den Haag komt extra cameratoezicht, zijn er bewonerspatrouilles en volgt lik-op-stukbeleid voor raddraaiers. ,,In november kregen elf herrieschoppers een gebiedsverbod opgelegd, dat blijft geldig tijdens de wedstrijddagen van Marokko op het WK'', meldt de woordvoerder van de Haagse burgemeester Pauline Krikke. 

In Amsterdam zijn de autoriteiten volgens de woordvoerder van burgemeester Jozias van Aartsen vooral alert bij het Mercatorplein, in Utrecht is in aanloop  intensief contact geweest met sleutelfiguren in wijken als Lombok. ,,Er is volop contact, we willen overlast voorkomen. Er is alle ruimte voor feest, maar het moet wel gezellig blijven'', zegt de woordvoerster van de Utrechtse burgemeester Jan van Zanen.  

Marokko, met onder meer uit de Eredivisie bekende spelers als El Ahmadi en Ziyech in de selectie, speelt morgenmiddag om 17:00 uur Nederlandse tijd tegen Iran.

Volledig scherm
Marokko-fans vieren feest in Rotterdam, november vorig jaar: 'Dit is de hemel!' © ANP