Volledig scherm
Baby met moeder © Shutterstock

Steeds meer baby’s wonen bij één ouder

Steeds meer kinderen wonen al vanaf de geboorte in een gezin met één ouder. In 2017 gaat het om een recordaantal van ruim 15.200 kinderen. Dat komt neer op bijna één op de tien Nederlandse baby’s. ,,Kinderen hebben en niet elkaars liefde zijn wordt normaal.’’

Het aantal kinderen dat geboren wordt in een gezin met één ouder is sinds 2000 met meer dan een kwart toegenomen: van zo’n 12.000 naar ruim 15.200. In 2000 kwam 6 procent ter wereld bij één ouder, inmiddels is dat 9 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die vandaag worden gepresenteerd in de Landelijke Jeugdmonitor.

Minder strikt

Volledig scherm
© CBS

Volgens hoogleraar Sociale Demografie Jan Latten van de Universiteit van Amsterdam zijn er ‘nieuwe normen over kinderen krijgen’. ,,Vroeger was het heel strikt: je moest als koppel getrouwd zijn om kinderen te krijgen. Het denken over gezinnen is veranderd.’’

Twintigers stellen het krijgen van kinderen uit, maar vrouwen die eind dertig zijn juist niet. Latten: ,,Vrouwen denken: heb je je grote liefde niet op je veertigste, dan is het misschien toch handig om maar vast dat kind te nemen.’’ Volgens de professor worden ‘er steeds meer wensbaby’s, en steeds minder liefdesbaby’s geboren’.

Liefdespartner

Ook door de toename van co-ouderschap (waarbij ouders die géén relatie met elkaar hebben een omgangsregeling hebben over de kinderen) verandert volgens de bevolkingsexpert het beeld dat mensen van gezinnen hebben. ,,Kinderen hebben en niet elkaars liefdespartner zijn wordt normaal.’’ Latten verwacht dat die groei aanhoudt. Bij Surinaamse en Antilliaanse baby's is het aantal kinderen dat vanaf de geboorte bij één ouder woont met 43 procent nog veel hoger. Van de 0-jarige kinderen met een Marokkaanse of Turkse achtergrond is dit aantal 13 procent.

22.000 euro

Het risico op bijstand is hoger voor eenoudergezinnen. ,,Als je kijkt naar Nederlandse gezinnen in de bijstand zijn dat heel vaak alleenstaande moeders’’, verklaart socioloog van het CBS Tanja Traag. Gezinnen met kinderen die van een bijstandsuitkering moeten rondkomen hebben ongeveer 22.000 euro per jaar te besteden. Bij andere gezinnen is dit met bijna 55.000 euro meer dan het dubbele. Bijstandsgezinnen geven aan dat zij bijvoorbeeld geen geld hebben om versleten meubels te vervangen.

Lees verder: ‘Steeds meer wensbaby’s en minder liefdesbaby’s’(Premium). Het wordt normaal om samen kinderen te hebben voor mensen die niet elkaars liefde zijn, verklaart bevolkingsexpert Jan Latten.

  1. Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpartij in Amsterdam
    PREMIUM
    TELEFOONOPNAME OOGGETUIGE

    Mohammed zit rustig te lunchen als hij ineens getuige wordt van dodelijke schietpar­tij in Amsterdam

    Een middagje lunchen in Amsterdam is vanmiddag voor de 37-jarige Mohammed uitgedraaid op een regelrechte nachtmerrie. Een onbekende man opende naast hem het vuur op een Servische pizzeriabaas en veroorzaakte daarmee een enorme chaos op het overvolle Hugo de Grootplein. Mohammed dacht aanvankelijk aan een aanslag. ,,Ik heb in mijn leven nog nooit zoveel paniek gezien.”