Volledig scherm
Een man steekt vuurwerk af tijdens de jaarwisseling. © anp

Steeds meer gemeenten doen vuurwerk in de ban

Eén op de vijf gemeenten stelt vuurwerkvrije zones in bij de komende jaarwisseling. Dat is fors meer dan vorig jaar. Vooral rond verzorgingshuizen, kinderboerderijen en scholen wordt het afsteken van vuurwerk aan banden gelegd.

Quote

Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen

Esther Verhoeff van de VNG

Dat blijkt uit onderzoek door het AD onder 281 gemeenten. In zeker 56 gemeenten worden vuurwerkvrije zones ingesteld. Dat zijn er 13 meer dan vorig jaar: een stijging van 30 procent.

Onder de 'nieuwkomers' zitten grote steden als Groningen, Amersfoort, Alkmaar en Dordrecht.

,,Langzaam maar zeker verdwijnt de tolerantie voor vuurwerk", zegt Esther Verhoeff van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). ,,Nederlanders zijn het zat dat er elk jaar gewonden vallen en bushokjes de lucht in gaan. Je moet op 31 december veilig met je kind over straat kunnen."

Uitbreiden
Nagenoeg alle gemeenten die vorig jaar vuurwerkvrije zones instelden, doen dat dit jaar opnieuw of breiden ze zelfs uit.

In Hilversum en Alkmaar geldt zelfs een vuurwerkverbod voor het hele centrum. In andere plaatsen mag niet worden geknald rond scholen, ziekenhuizen en dierenasiels. Zeist verbiedt het afsteken van vuurwerk rond het asielzoekerscentrum, om vluchtelingen niet te laten schrikken.

Bekijk op de kaart hieronder in welke gemeenten tijdens de jaarwisseling een of meerdere vuurwerkvrije zones worden ingesteld. Bekijk de kaart hier in een groter formaat (artikel gaat door onder de kaart).

Volledig scherm
Een politieagent spreekt twee jongens aan die met vuurwerk aan het spelen zijn op straat. Verschillende gemeentes kondigen een vuurwerkverbod af op specifieke locaties. © anp

Geen enkele gemeente kent een algeheel vuurwerkverbod. ,,Dat is moeilijk te handhaven", zegt Verhoeff. ,,Een verbod heeft alleen zin als je genoeg agenten of toezichthouders hebt om boetes uit te delen."

Algeheel verbod
Arno Bonte van het Meldpunt Vuurwerkoverlast noemt de stijging van het aantal gemeenten met vuurwerkvrije zones 'goed nieuws'. Toch vindt hij dat het te traag gaat.

,,Het gaat veelal om maar een paar plekken in elke gemeente. Dat is geen oplossing voor het grote probleem van de vele tienduizenden klachten per jaar. Daarvoor moeten we echt naar een algeheel verbod van consumentenvuurwerk."

Lees meer in het Algemeen Dagblad van vandaag of via Blendle.

Bekijk hieronder op welke locaties de 56 gemeenten vooral vuurwerkvrije zones instellen. Vaak is dat rond verzorgingshuizen (in 26 gemeenten), kinderboerderijen (16) en scholen (13). Gemeenten kunnen binnen hun grenzen meerdere locaties als vuurwerkvrije zone aanwijzen. Bekijk de kaart hier in een groter formaat.