Volledig scherm
Een kalfje © Flickr

Steeds meer kalfjes overlijden in eerste levensjaar

Steeds meer jonge kalfjes in de melkveehouderij overleven hun levensjaar niet. Het gaat om kalveren die direct van de moeder worden gescheiden en afhankelijk zijn van zorg door de boer. Volgens de dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht gaat het vaak mis door de schaalvergroting in de melkveehouderij.

Uit gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) blijkt dat in 2015 13,3 procent van de geregistreerde kalveren (vanaf 3 dagen oud) in het eerste levensjaar stierf. Dat zijn zo'n 350.000 dieren per jaar. In 2009 vond de GD de sterfte van 9 procent al veel te hoog. In 2014 steeg dit percentage naar 10,8 procent. Gezien de resultaten voor de eerste helft van 2016 lijkt deze stijgende trend in de kalversterfte door te zetten.

Volgens Dier&Recht is een veel voorkomend probleem dat een kalf na de geboorte te weinig moedermelk (biest) of biest van slechte kwaliteit krijgt. Het is in zijn eerste jaren juist afhankelijk van deze eerste moedermelk, waarin onder meer vitaminen, groeihormonen en antistoffen zitten.

,,Bij de steeds groter wordende bedrijven staat de productie van melk voorop. Omdat slechts een derde van de geboren kalveren nodig is als toekomstige melkkoe, en ook stierkalfjes weinig waard zijn, heeft twee derde van de kalveren nauwelijks economische waarde. Als gevolg hiervan is er te weinig aandacht voor individuele kalveren'', zo laat de dierenwelzijnsorganisatie weten.

Petitie
Dier&Recht wil Friesland Campina, Nederlands grootste zuivelcoöperatie, met een 
petitie oproepen om met haar boeren maatregelen te nemen om de verhoogde kalversterfte te stoppen. Tot nu toe is deze petitie zo'n 300 keer ondertekend.

Friesland Campina laat weten dat de coöperatie inzicht heeft in de gegevens van de Gezondheidsdienst voor Dieren, maar daaruit niet kan afleiden bij welke bedrijven de zorg voor kalfjes tekort zou schieten. ,,Ik kan wel zeggen dat als bij een bedrijf de zorg voor de dieren in het geding is, wij geen melk afnemen tot de situatie is verbeterd'', zegt een woordvoerder. ,,Ook stellen wij dan de toezichthouders voor de bedrijfstak op de hoogte.''

Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Recherche onderzoekt rol zware criminelen bij liquidatie Vincent Jalink

    Recherche onderzoekt rol zware criminelen bij liquidatie Vincent Jalink

    De landelijke recherche onderzoekt de rol van de veroordeelde criminelen Naoufal 'Noffel' F. en Muhammed S. bij de liquidatie van Vincent Jalink. Dat heeft het Openbaar Ministerie bekendgemaakt op een tussentijdse zitting in de strafzaak tegen een van de vermoedelijke uitvoerders van de liquidatie, Gideon G. (29). Het OM zal F. en S. op termijn voor de rechter brengen op verdenking van het geven van de opdracht voor de moord.