Volledig scherm
Juf Dinja van Leijenhorst met haar klas op de Paus Joannesschool. © Hoogveld Bart

Steeds meer kinderen in 'plofklassen'

Het aantal grote basisschoolklassen is de afgelopen jaren met 5 procent gestegen. Ouderorganisatie Ouders & Onderwijs krijgt bijna wekelijks bezorgde telefoontjes. Leerkrachten klagen al langer over de te grote klassen.

Quote

Zeggen dat de gemiddelde groeps­groot­te niet stijgt, is struisvo­gel­po­li­tiek

Jan van de Ven, mede-oprichter PO in Actie

Volgens het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) schommelt het gemiddelde aantal kinderen in een klas de afgelopen jaren rond de 23 leerlingen. Hoewel dat cijfer klopt, blijkt uit cijfers die deze krant met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) in handen heeft gekregen, dat het aantal klassen met minimaal 26 leerlingen in vijf jaar tijd met 5 procent is gegroeid. In 35 procent van alle groepen zitten 26 of meer kinderen.

,,Zeggen dat de gemiddelde groepsgrootte niet stijgt, is struisvogelpolitiek'', constateert Jan van de Ven, mede-oprichter van PO in Actie. ,,Negen jaar geleden waren de klassen met meer dan 30 kinderen op twee handen te tellen. Nu heeft bijna elke school ze.''

Ontwikkeling

Volledig scherm
© Hoogveld Bart

OCW stelt dat de grote klassen groter worden, maar de kleine kleiner. Het percentage grote klassen staat elk jaar in een brief, de langjarige ontwikkeling echter niet. ,,We weten dat scholen vaker kiezen voor innovatieve lesmethodes'', zegt een woordvoerder. ,,Daarbij wordt de traditionele klas bewust losgelaten en ontstaan er grotere groepen met meer handen in de klas.''

De grote klassen baren ouders zorgen. Bij ouderorganisatie Ouders & Onderwijs komen bijna wekelijks telefoontjes binnen over de groepsgrootte. ,,Samengevat vinden ouders de klassen te druk en vrezen ze dat hun kind niet genoeg aandacht krijgt,'' zegt directeur Peter Hulsen. 

Werkdruk

Voor veel leraren leiden grotere klassen tot een grotere werkdruk. ,,30 kinderen betekent ook 30 oudergesprekken, 30 verslagen maken, 30 toetsen nakijken. Dit laat de noodzaak zien om hiermee aan de slag te gaan'', vindt SP-Kamerlid Peter Kwint. 

Vorig jaar diende de SP samen met D66 een initiatiefwetsvoorstel in om de klassen op den duur te verkleinen naar gemiddeld 23 leerlingen op een school. Hoewel D66 nu in de regering zit, ziet Kamerlid Paul van Meenen nog steeds reden om de grote klassen aan te pakken. ,,Het is zorgelijk dat er alleen al zo'n 100.000 kinderen in een plofklas met meer dan 30 leerlingen zitten.'' 

(tekst gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
© Hoogveld Bart

Extra geld

De regering heeft vanaf 2021 450 miljoen euro per jaar extra in het vooruitzicht gesteld om de werkdruk te verlagen. Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat de komende tijd met leraren in gesprek over de besteding van het geld. 

Scholen bepalen overigens zelf hoe groot ze klassen willen maken. Ze zeggen dat ze  klassen niet klein kunnen houden, omdat ze dan financieel niet uitkomen. Ook speelt mee dat ze ouders niet teleur willen stellen.