Volledig scherm
Islamitische basisschool Noen in Rotterdam © Marco de Swart

Steeds meer kinderen naar islamitische basisschool

Het vaak bekritiseerde islamitisch basisonderwijs in Nederland groeit uit zijn jas. Het aantal leerlingen is de laatste 5 jaar met ruim 22 procent toegenomen.

Hoewel het totale aantal basisschoolleerlingen in Nederland terugloopt, gaat een groeiende groep kinderen naar moslimscholen. In 2010 zaten zo'n 9000 kinderen op deze scholen, vorig jaar groeide het aantal naar bijna 11.000.  

,,Door het huidige klimaat in Nederland zoeken moslims elkaar steeds meer op,'' zegt Abdelsadek Maas, directeur van een snel groeiende islamitische basisschool in Den Haag. ,,Als je een hoofddoek draagt, word je met de nek aangekeken. Op een islamitische school kunnen de kinderen zichzelf zijn.''  

Kwaliteit
Ouders zien daarbij graag dat de kinderen hun religieuze identiteit in de basis meekrijgen, constateert directeur Yusuf Altuntas van de ISBO, een overkoepelende stichting voor islamitische schoolbesturen.  Waar moslimouders voorheen kozen voor een openbare basisschool, prefereren zij nu islamitisch onderwijs.

De kwaliteit van het onderwijs speelt daarin zeker een rol, zegt onderwijssocioloog Jaap Dronkers van de Universiteit van Maastricht. ,,Islamitische scholen doen het over het algemeen beter dan openbare scholen met dezelfde lage sociaal-economische samenstelling.''  

De afgelopen jaren was er veel kritiek op moslimscholen vanwege lage cito-resultaten. Maar de Onderwijsinspectie ziet de kwaliteit van het onderwijs verbeteren. Er zijn nu 49 islamitische basisscholen in Nederland.