Steeds meer mensen lopen thuis het coronavirus op
Video/updateHet aantal nieuwe vastgestelde coronabesmettingen in de afgelopen week is gestegen naar 534. Dat is bijna een kwart meer dan de week ervoor. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De meeste mensen lopen corona thuis op.
Delen per e-mail
Per dag waren er gemiddeld 76 besmettingen, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Het aantal besmettingen steeg met 534, dat is 102 meer dan de week ervoor (432 besmettingen). Dat blijkt uit de nieuwste cijfers die het RIVM sinds deze maand wekelijks naar buiten brengt.
Volgens het RIVM gaat het vooral om besmettingen in Zuid-Holland. Van de 965 coronapatiënten die tussen 27 juni en 7 juli zijn gemeld komt liefst 40 procent uit die provincie (386 personen). Gemiddeld gaat het in Nederland om 5,5 besmette patiënten per 100.000 inwoners, maar in de provincie Zuid-Holland is dit aantal 10,4.
Stijging
Het is voor het eerst in anderhalve maand dat het aantal besmettingen weer groeit. Toen begin juni de testcapaciteit werd uitgebreid, was er ook sprake van een forse stijging van het aantal besmette coronapatiënten. Sinds die maand konden ook Nederlanders met milde klachten, zoals verkoudheid of niezen, zich laten testen.
In de afgelopen week zijn er nog zestien coronapatiënten gemeld die zijn opgenomen in ziekenhuis. Zes van die opnames waren afgelopen week en tien stammen uit de periode ervoor. Daarnaast waren er acht meldingen van nieuwe sterfgevallen als gevolg van corona. Sinds 7 juli gaat dit om vier sterfgevallen.
België
De stijging in Nederland volgt nadat ook België een lichte stijging doormaakte. Daar is het gemiddeld aantal nieuwe coronabesmettingen per dag gestegen met 11 procent, in vergelijking met de week ervoor. Bij de Zuiderburen zijn er per dag gemiddeld 95 besmettingen.
Thuis
De meeste mensen (60 procent) lopen corona thuis op, zo blijkt uit de gegevens van het bron- en contactonderzoek dat de GGD uitvoert. In de meeste gevallen gaat het dan om kleine uitbraken onder leden van hetzelfde huishouden of dezelfde familie. Ruim 11 procent van de mensen liep het virus op op het werk. Maar er zijn ook coronabesmettingen vastgesteld in bijvoorbeeld verpleeghuizen of bij een sportclub.
Viroloog Ab Osterhaus wijst op verschillende oorzaken die een rol kunnen spelen bij de stijging van het aantal besmettingen. ,,Er zijn natuurlijk nogal wat veranderingen. De algemene houding ten opzichte van het coronavirus en de regels is wellicht wat versoepeld, het verhoogde reisgedrag zou een rol kunnen spelen, mogelijk is er intensiever getest.’’ Volgens de expert ‘gaan de aantallen weliswaar omhoog, maar zitten de cijfers nog binnen de foutmarge’. ,,Als deze cijfers een aantal weken achter elkaar blijven oplopen, betekent dit natuurlijk wél wat’’, zo benadrukt de viroloog.
Tussen 1 juni en 12 juli zijn in totaal 369.287 testen afgenomen door de GGD’en waarvan een uitslag bekend is. Hiervan was gemiddeld 1 procent positief. Tussen 1 juni en 12 juli is het percentage positief gedaald van 2 procent naar 0,6 procent.
Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle covid-19 patiënten worden getest. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die het RIVM noemt.
Buitenland
Van alle bevestigde besmettingen in juli is bekend dat 7,5 procent van de patiënten twee weken voor ze ziek werden in het buitenland is geweest. Het gaat om 69 van de 922 positief geteste personen. Het merendeel was in België (12), Duitsland (11), Servië (10), Kazachstan (8) en in de VS (3) geweest. Deze data worden sinds 1 juli bijgehouden.
Lokale lockdowns
Nieuwe lockdownmaatregelen vanwege het coronavirus zijn deze zomer niet uit te sluiten, maar die zullen dan eerder lokaal of regionaal zijn. Dat betoogde Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad maandagavond na afloop van overleg tussen de 25 Veiligheidsregio’s. ,,Wij denken met de kennis die we nu hebben, veel meer dan vier maanden geleden, dat we dan in elk geval niet het hele land in allerlei maatregelen hoeven te zetten.” Lokale maatregelen moeten dan voorkomen dat het hele land in lockdown moet. Bruls: ,,Ieder van ons is een beetje bang voor het schrikbeeld dat we allemaal weer maanden in die maatregelen gaan zitten.’’
Luister naar de uitleg van verslaggever Marcia Nieuwenhuis in de AD Nieuws Update:
Bekijk hieronder onze video's over het coronavirus.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMvideo
Maanden later ruiken veel coronapatiënten nog steeds niks: ‘Ik heb even een potje zitten janken hoor’
Duizenden coronapatiënten zijn maandenlang hun reuk en smaak kwijt of ruiken alleen vieze geuren. Onderzoekers van over de hele wereld proberen te ontdekken of de reuk nog terugkeert. Bij patiënten groeit de frustratie. ,,Sommige mensen zitten er echt doorheen.’’ -
39-jarige man bedreigt politie met de dood in Goes
De politie heeft afgelopen nacht een 39-jarige man aangehouden voor het bedreigen van agenten met de dood. De politie was uitgerukt voor een melding van geluidsoverlast. Dat meldt HVZeeland. -
Dragons' Den
Investeren in stilgevallen festivalbranche? De Dragons durven het aan met deze start-up
De barman in je broekzak. Zo omschreef Dragons’ Den-deelnemer Daniel van Drunen zijn dienst die luistert naar de naam Airchip. In de laatste aflevering van het seizoen was te zien hoe hij en zijn compagnon Jan ten Kate op zoek gingen naar een investering van 200.000 euro. Ze overtuigden Won Yip en Nikkie Plessen om beiden 150.000 euro te investeren. -
Dit zijn de beste smartwatches van dit moment
Smartwatches worden steeds slimmer en gevarieerder, maar welke kun je het beste kopen? We zetten samen met de redactie van Tweakers de beste opties van verschillende merken op een rij. -
PREMIUM
1001 vragen: het broeit rond omstreden testevenement 538 Oranjedag in Breda
Hoe verantwoord is het om tijdens de coronapandemie 10.000 man in hartje Breda te laten feesten? De kritiek op het testevenement 538 Oranjedag, volgende week zaterdag op het Chasséveld in Breda, zwelt aan. Horeca, omwonenden, politiek en nu ook het Amphia zitten vol vragen.
-
Een duurzaam interieur met tweedehands meubels: waar moet je op letten?
Het wordt steeds populairder om tweedehands meubels te kopen, maar waar moet je nu opletten voordat je de portemonnee trekt voor die vintage kledingkast. -
Ziekenhuis deelt longscan van man die AstraZeneca weigerde en corona kreeg: ‘Wanhoop stond in zijn ogen’
Ziekenhuis Zuyderland heeft vandaag de longfoto gedeeld van een patiënt die met corona werd opgenomen in Sittard, nadat hij eerder ‘na alle commotie in de media’ had afgezien van het AstraZeneca-vaccin. Het ziekenhuis stelt in een toelichting dat het de stap genomen heeft om een ‘krachtig signaal’ af te geven tegen ‘halfslachtig zwalkbeleid'. -
PREMIUM
Joris van Casteren: ‘Mensen worden letterlijk onwel van het eenzaamheidsvirus’
Vijftien keer per jaar draagt auteur Joris van Casteren een gedicht voor op een uitvaart van een overledene zonder familie of ander netwerk. Voor zijn nieuwe boek Eenzaamheid ging hij kopje onder in het thema, dat dit jaar actueler en urgenter is dan ooit. ‘Het idee dat dit iedereen kan overkomen, maakt het zwaar.’