Steeds meer Nederlanders voor ander uiterlijk (Zwarte) Piet
Steeds meer Nederlanders accepteren een andere verschijningsvorm van Zwarte Piet. Vier jaar geleden wilde 65 procent van de Nederlanders nog dat deze zwart zou blijven, in 2018 was dit nog de helft en dit jaar geldt dat nog voor 39 procent van de bevolking. Dit meldt onderzoeksinstituut I&O Research.
De helft van de Nederlanders (51 procent) denkt dat er over tien jaar helemaal geen zwarte pieten meer zullen zijn in Nederland. Dit is een ruime verdubbeling ten opzichte van 2018, toen nog 24 procent van de Nederlanders dit verwachtte.
De grootste verandering is de laatste twee jaar te zien onder 65-plussers. In 2018 was 38 procent van die groep voor een ander uiterlijk van Zwarte Piet, dit jaar is dat 56 procent. Een soortgelijke omzwaai is te zien in mensen tussen de 50 en 64 jaar oud. Daar was twee jaar geleden nog 47 procent voor een andere verschijningsvorm, nu is dat 62 procent.
Roetveegpiet op de basisschool
Een ruime meerderheid van 88 procent van alle basisscholen verwelkomt deze week geen zwarte pieten, maar roetveegpieten. Ongeveer 54 procent van de scholen doet dat nu voor het eerst, meldt de Volkskrant na een eigen steekproef onder meer dan driehonderd scholen.
Aanleiding voor de meeste scholen om over te stappen op roetveegpieten is het maatschappelijke debat over racisme en Zwarte Piet. Op geen enkele school die deelnam aan de steekproef zorgde de keuze dit jaar voor ophef onder ouders of personeel. Wel wilden sommige sinterklazen niet langskomen zonder een zwarte piet en moest daarom vervanging worden gevonden.
Geen feest ten koste van ander
De scholen die dit jaar nog wel zwarte pieten ontvangen, geven aan dat de discussie aan hun regio voorbijgaat. Het draagvlak voor roetveegpieten zou er in de lokale gemeenschap ontbreken. Andere scholen geven aan te stuiten op praktische bezwaren. Zo zouden de pieten zonder schmink worden herkend, aangezien ze uit de omgeving komen.
Kick Out Zwart Piet (KOZP) noemt de massale overstap van scholen een kantelpunt. Maar voorman Jerry Afriyie geeft in de Volkskrant wel aan dat de actiegroep het eigen doel nog niet heeft bereikt. Volgens hem geven een hoop scholen aan Zwarte Piet niet racistisch te vinden, maar alleen mee te gaan met de tijdsgeest. ,,Maar je moet niet veranderen om mij een plezier te doen, je moet stoppen met Zwarte Piet omdat je geen feest wilt vieren ten koste van een ander. Pas als dat besef er is, ben ik gerustgesteld”, aldus Afriyie.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Kick Out Zwarte Piet deelt drollen en bloemen uit aan winkeliers
-
PREMIUM6
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
Vandaag is het Wereld MS Dag. Wat zijn de symptomen van MS - voluit multiple sclerose - en kun je ooit genezen van deze chronische auto-immuunziekte? Prof. Dr. Guy Laureys, neuroloog in het Universitair Ziekenhuis Gent, geeft uitleg over het ziekteverloop. ,,Er is een genetische component, maar ook omgevingsfactoren kunnen het risico op MS vergroten.” -
Verdachte van ongeluk waarbij gezin omkwam filmde dat hij 250 km/u reed: ‘Hij bleef accelereren’
De 33-jarige man uit Zevenbergschen Hoek, die ervan wordt verdacht dat hij vrijdagavond 10 maart een dodelijk ongeval veroorzaakte op de A59 bij Sprang-Capelle, reed volgens het Openbaar Ministerie 250 kilometer per uur op de snelweg. Hij filmde zijn hoge snelheid met zijn mobiele telefoon, luidt de aanklacht. Dat deed hij overigens al veel vaker. In 23 filmpjes zijn volgens de officier dertien ernstige verkeersovertredingen te zien.Zevenbergschen Hoek, Raamsdonksveer, Breda, Sprang-Capelle -
PREMIUM
Fietsenmakers hopen geen tandems te treffen bij Fietselfstedentocht, maar dan komt er een driezitter
Wie met fietspanne komt te zitten tijdens de Fietselfstedentocht die Friesland maandag in haar greep houdt, kijkt reikhalzend naar ze uit: de mobiele fietsenmakers. Zij ondersteunen de 15.000 fietsers tijdens de 235 fietskilometers. En hoe. -
PREMIUM21
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten?
-
PREMIUMColumn
Racisme wordt gepikt, nazisme (nog) niet
-
-
-
82
Strijd Pensioenwet nadert ontknoping, voorstanders zien geen probleem met Grondwet
De waarschuwing dat de nieuwe Pensioenwet op gespannen voet staat met de Grondwet maakt geen indruk bij de voorstanders in de Eerste Kamer. Zij zien hierin vooral een ultieme poging van tegenstanders om de wet op het nippertje tegen te houden. Vanavond is de cruciale stemming en het lijkt er sterk op dat bijna twee derde van de senatoren vóór zal stemmen. -
PREMIUMMet video2
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?