Volledig scherm
© ANP

Steeds meer ongelukken met scooters

UpdateHet aantal ongelukken met scooters is in de periode 2005-2009 met 87 procent gestegen. Van de 9800 slachtoffers die jaarlijks op de eerste hulp terechtkwamen, is 15 procent in een ziekenhuis opgenomen.

Veelal is sprake van hoofd- en nekletsel en ook komt geregeld hersenletsel voor. Bij dodelijke ongevallen is in bijna alle gevallen sprake van hersenletsel. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers van de Stichting Consument en Veiligheid.

De verkoop van scooters is in die periode verdubbeld.
De meeste slachtoffers zijn tussen de 15 en 19 jaar. Bij bijna 90 procent van de ongevallen is de gewonde de bestuurder of een medepassagier. Anders zijn dat fietsers en in een enkel geval een voetganger. Het meest ernstig zijn botsingen met personenauto's en het vaakst wordt het letsel veroorzaakt door een val van de scooter of doordat de scooter kantelt.

In 2009 werden 95.000 scooters verkocht. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2005. Vooral de verkoop van de (snor)scooter, waarmee op het fietspad en zonder helm mag worden gereden, is fors gestegen.