Volledig scherm
Archieffoto. © anp

Steeds meer republikeinen door 'oranjehype'

In de licht van de naderende troonswisseling lijken de Oranjes populairder dan ooit. Toch is het ledenaantal van het Nieuw Republikeins Genootschap (NRG) flink gegroeid sinds Koningin Beatrix haar aftreden bekend maakte.

Ruim 800 nieuwe leden hebben zich de afgelopen tijd aangemeld, meldt het NRG. Sinds januari groeide de vereniging van 1200 naar 2000 leden. Als belangrijke oorzaak wordt de 'oranjehype' aangewezen rond de troonswisseling op 30 april. Zolang de hype aanhoudt, verwacht de NRG een sterke groei.

Het merendeel van de nieuwe leden geeft aan zich te 'enorm te storen' aan de persoonsverheerlijking van Beatrix, prins Willem-Alexander en Máxima. Die verheerlijking 'wordt door de RVD over Nederland uitgestort en wordt door een belangrijk deel van de Nederlandse pers klakkeloos overgenomen.'

Het genootschap, dat zo'n 15 jaar bestaat, wil een staatshoofd dat op een democratische manier is verkozen. Kort geleden reageerde het NRG blij op de beschikbare demonstratielocaties op Koninginnedag.