Volledig scherm
Sterre en Esmée Adams durven het best, met een doggybag van restaurant Sugo over straat. Uitbater Igor Prkic juicht het toe. © Foto sanne donders

Steeds minder schaamte voor doggybag

Het aantal restaurantbezoekers dat wel eens eten mee naar huis neemt in een doggybag, is toegenomen. Was dat een jaar geleden nog één op de vijf, nu geeft 27 procent aan wel eens kliekjes mee te hebben genomen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van Natuur & Milieu.

Quote

,,Vooral mannen vinden het nog armoedig staan om eten mee te nemen. Maar als de huidige trend zich voortzet, is dat taboe over 5 jaar verdwenen.''

Olof van der Gaag - Natuur & Milieu

poll

Neem jij wel eens een doggybag mee naar huis?

  • Ja, zo voorkom ik verspilling (42%)
  • Nee, ik vind dat niet nodig (58%)
6645 stemmen

40-plussers geven vaker aan dat zij eten meenemen omdat ze tegen voedselverspilling zijn, jongeren omdat ze ervoor betaald hebben. Bijna de helft van de ondervraagden vindt het gênant om in een horecagelegenheid om een doggybag te vragen. Maar ten opzichte van een jaar geleden is ook dat percentage licht gedaald.

Dag taboe
Goed nieuws, vindt directeur Olof van der Gaag van Natuur & Milieu. ,,Vooral mannen vinden het nog armoedig staan om eten mee te nemen. Maar als de huidige trend zich voortzet, is dat taboe over 5 jaar verdwenen.''

Esmée Adams (22), die samen met haar zusje Sterre pizza heeft besteld bij Sugo in Rotterdam, zou best af en toe een doggybag willen vragen. ,,Dat voorkomt dat je met buikpijn naar huis gaat. Ik heb altijd de neiging om m'n bord leeg te eten. Maar hier is eten meenemen voor mijn gevoel niet echt sociaal geaccepteerd. In Australië, waar ik een jaartje heb gewoond, zijn doggybags heel normaal.''

Quote

De vraag is of de inhoud van de doggybag de volgende dag niet alsnog in de kliko belandt. Met kleinere porties pak je het probleem bij de bron aan.

Joris Prinssen - Koninklijke Horeca Nederland


Milieubelasting

Voedsel dat wordt weggegooid, zorgt voor veel onnodige belasting van het milieu, zegt Van der Gaag. ,,In de Nederlandse horeca wordt jaarlijks 51.000 ton voedsel verspild. Het voelt niet goed om eten weg te gooien terwijl 1 miljard mensen op de wereld ondervoed zijn.''

De voorlichtingsorganisatie deelde een jaar geleden 50.000 gratis doggybags uit aan restaurants om voedselverspilling in de horeca tegen te gaan. Woensdag begint een nieuwe campagne waarbij restaurants gratis doggybags en stickers krijgen aangeboden.

Porties
Of die campagne effect heeft, kan Koninklijke Horeca Nederland niet zeggen. ,,Wij houden niet bij hoeveel leden foodiebags aanbieden,'' zegt woordvoerder Joris Prinssen. De brancheorganisatie vindt zulke doosjes een prima initatief. ,,Maar de vraag is of de inhoud de volgende dag niet alsnog in de kliko belandt. Met kleinere porties pak je het probleem bij de bron aan.''