Steeds minder voorstanders voor groei Nederlandse luchtvaart
De laatste twee jaar staan steeds minder Nederlanders achter de wens van de luchtvaart om meer te gaan vliegen. Nu is 14 procent van de Nederlandse bevolking een voorstander van het invoeren van meer vluchten, twee jaar geleden was dit nog 35 procent.
Delen per e-mail
Ook zijn nu steeds meer mensen voor een krimp van de luchtvaart. In 2018 wilde een kwart van de Nederlanders dat er minder gevlogen werd, nu is dat bijna de helft van de bevolking. De negatieve impact van de luchtvaart op het milieu wordt door tegenstanders van de groei als voornaamste reden genoemd. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door Motivaction, in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het ministerie werkt aan de Luchtvaartnota, de langetermijnvisie op luchtvaart voor de komende dertig jaar. De resultaten van het onderzoek worden onder meer gebruikt om besluiten te maken over het verduurzamen van de luchtvaart.
Verduurzaming
Er is veel draagvlak voor het verduurzamen van de luchtvaart. Acht op de tien Nederlanders zegt dat zuinigere en stillere toestellen een bijdrage zouden kunnen leveren aan het ontlasten van het milieu. Ook wordt het verduurzamen van vliegtuigmaatschappijen en vliegvelden als een belangrijke oplossing gezien.
Ongeveer driekwart wil dat luchtvaartmaatschappijen verplicht worden om schone en duurzame brandstoffen te gebruiken. Een minderheid van de bevolking (44 procent) zegt daarnaast positief tegenover de mogelijke invoering van een vliegtaks te staan. Steun voor de maatregel, die mensen zou moeten stimuleren milieubewuste keuzes te maken, is de afgelopen twee jaar licht gegroeid.
Voorstanders voor de groei van het aantal vluchten zeggen dat de ontwikkeling van de luchtvaart belangrijk is voor Schiphol en KLM, wat weer een positieve invloed heeft op onze economie en werkgelegenheid.
Vlieggedrag
Drie op de tien mensen die wel eens op vliegvakantie gaan of familie met het vliegtuig bezoekt zeggen zich tijdens de coronacrisis meer te zijn gaan beseffen hoe schadelijk vliegen is voor het milieu. Een derde stelt dat ze nu zien dat ze prima zonder vliegreizen kunnen.
Toch is het maar de vraag of dit de komende jaren enige invloed heeft op ons vlieggedrag. De mensen die twee jaar geleden de wens hadden minder te gaan vliegen, bleken dit over het algemeen namelijk niet te hebben gedaan.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
KLM vreest schade door extra beperking nachtvluchten kabinet
Luchtvaartmaatschappij KLM is niet te spreken over een extra beperking voor nachtvluchten die in de definitieve luchtvaartnota van het kabinet is opgenomen. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil dat er aanzienlijk minder vluchten in de nacht plaatsvinden, en die mogen niet worden verschoven naar de vroege ochtend of late avond. KLM vreest door die laatste eis voor het eigen verdienmodel. -
PREMIUM
1,5 meter afstand bewaren? Deze slimme blauwe lijn loopt met je mee
Je loopt een drukke ruimte binnen. Zeg, een stationshal of een beurs. Wanneer een andere bezoeker nadert, verschijnt er plotseling een blauwe streep op de vloer. Komt die persoon binnen de 1,5 meter afstand, dan komen er kronkels in de lijn. Als de afstand weer 1,5 meter is, trekt de lijn recht. Kunstenaar Jólan van der Wiel ontwikkelde het idee met Nick Verstand. In innovatiecentrum Civon in Ulft is inmiddels een werkende versie van het ‘smart distancing system’ te zien. -
ING toch weer huisbankier overheid, ondanks witwasschandaal
Het betalingsverkeer van de overheid wordt de komende tijd toch geregeld door ING. Na de schikking die het Openbaar Ministerie trof met de bank vanwege de witwasaffaire, werd het contract dat ING als huisbankier had met het Rijk niet automatisch verlengd. Minister van Financiën Wopke Hoekstra gooide de aanbesteding open, maar nam hierin strengere regels op, omdat de bank niet zomaar kon worden uitgesloten. Toch kwam ING als winnaar uit de bus. -
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
Fatale smokkelreis in koeltruck, tot 27 jaar cel voor dood 39 Vietnamezen
Vier mannen die betrokken waren bij de fataal afgelopen mensensmokkel van 39 Vietnamezen die vorig jaar in een koelvrachtwagen in Engeland zijn gevonden, zijn veroordeeld tot celstraffen van 27 jaar.
-
PREMIUM
Vakantie in coronatijd? Jazeker, zegt Frank: ‘Thuis loop ik meer risico dan daar’
EINDHOVEN - Na tien maanden thuiszitten en afstand houden, snakken veel Nederlanders naar een gelukzalig verblijf op een goudgeel strand of witte bergtop. ‘Ik kan hier achter mijn bureautje in Nederwetten gaan zitten, maar ook met mijn laptop op het strand van Bonaire.’ -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar. -
Vragen over de avondklok: kan ik ‘s avonds nog een trein of bus pakken?
Blijven treinen, bussen en trams rijden? En kan ik midden in de nacht nog eten laten bezorgen? Vind hier de antwoorden op praktische vragen over de avondklok.