Volledig scherm
© ANP

Steeds vaker geen aangifte na misdrijf

De politie loopt jaarlijks honderdduizenden aangiftes mis, omdat slachtoffers van misdrijven niet naar de politie stappen. Ze denken dat er toch niets met hun aangifte gebeurt.

Volledig scherm
Gerrit van de Kamp, politievakbond ACP © ANP
Quote

Ik ben de goednieuws­show van justitie zat

Gerrit van de Kamp, voorzitter politievakbond ACP

Politie en justitie stellen al jaren dat Nederland veiliger wordt, omdat er steeds minder aangiftes binnenkomen. Maar uit een recent verschenen stuk van het ministerie van Veiligheid en Justitie blijkt dat die daling deels is te wijten aan aangiftemoeheid onder burgers.

In het stuk staat dat de aangiftebereidheid de laatste tien jaar spectaculair is gedaald: 'Als deze in 2014 op het niveau van 2005 had gelegen, zou de politie circa 300.000 aangiftes meer hebben ontvangen.'

Vorig jaar registreerde de politie 1 miljoen misdrijven, terwijl dat er in 2005 nog ruim 1,3 miljoen waren. ,,Dit bewijst dat Nederland helemaal niet veiliger wordt", stelt Gerrit van de Kamp, voorzitter van politievakbond ACP. ,,Ik ben de goednieuwsshow van justitie zat. Het is schokkend dat honderdduizenden Nederlanders geen aangifte meer doen van strafbare feiten."

Huiselijk geweld

Volledig scherm
© ANP

Ook Slachtofferhulp Nederland is bezorgd. ,,Zonder aangifte start de politie geen onderzoek, behalve bij huiselijk geweld", zegt woordvoerder Eline Buijs. ,,Daders kunnen dan niet gepakt en gestraft worden."

Uit slachtofferenquêtes van het CBS blijkt dat vorig jaar van 27 procent van de misdrijven aangifte werd gedaan bij de politie. Tien jaar eerder was dat nog 35 procent. Vooral van vandalisme en bedreiging wordt tegenwoordig nauwelijks nog aangifte gedaan.

Van de Kamp schrijft de daling van de aangiftebereidheid onder meer toe aan de sluiting van tweehonderd politiebureaus. ,,Sinds de start van de Nationale Politie is de afstand tussen burgers en politie groter geworden.

Slachtofferenquêtes

Volledig scherm
© ANP

Het ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt de zorgen over aangiftemoeheid. Deze zomer wordt een onderzoek afgerond naar de oorzaken van de dalende aangiftebereidheid, zegt een woordvoerder.

Ambtenaren van het ministerie schrijven dat 'veel mensen met een lage opleiding, lage sociale status en korte aanwezigheid in Nederland niet goed de weg weten naar de instanties en instituties van het recht'.

Uit de slachtofferenquêtes komt naar voren dat mensen twijfelen of de politie wel actie onderneemt. 'De aangifte wordt toch opzij gelegd', en 'we horen er nooit meer iets over', zijn veelgehoorde reacties.