Volledig scherm
Nourdin el Ouali (Nida) tijdens een debat in de Centrale Bibliotheek. © ANP

Stemmen beste raadslid stopgezet na anti-Nida oproep

De verkiezing voor beste raadslid van Nederland is tijdelijk stopgezet. Er kwamen duizenden stemmen in korte tijd binnen nadat op social media en GeenStijl was opgeroepen voor Rick Brink uit Hardenberg te kiezen en zo ‘het land te redden’.

 De bedoeling was de Rotterdamse Nourdin el Ouali van het islam geïnspireerde Nida van de nummer één-positie te stoten, maar voor beiden kwam na de oproep veel stemmen binnen. De server ging rond middernacht plat, toen hadden in vier uur rond de 8000 mensen gestemd, terwijl nummer één El Ouali tot dan toe minder dan 5000 stemmen had vergaard. Daarna is besloten het stemmen niet te hervatten.

Organisator John Bijl is flink ontstemd. ,,Net als zoveel onderwerpen in deze verkiezingen is nu ook ‘Het beste raadslid’ gekaapt door identiteitspolitiek.’’ El Ouali en zijn partij Nida stonden een week geleden flink in de belangstelling na het klappen van het Links Verbond, een alliantie tussen vier linkse partijen in Rotterdam. Een provocerende tweet van uit 2014 waarin Nida zionisme en Isis aan elkaar gelijkstelde - voorzien van de hashtag vrijheid van meningsuiting, was het breekpunt. El Ouali kreeg veel kritiek vanuit rechtse kringen en pro-Israel-hoek, die in eerste instantie de tweet weer onder de aandacht hadden gebracht.

Bijl betreurt het dat de aandacht nu wordt afgeleid van de capaciteiten van de genomineerde raadsleden. Zondagochtend werden de vier finalisten gekozen: El Ouali, Rick Brink, Willemien Treurniet uit Middelburg en Johnas van Lammeren uit Amsterdam. Hoe de verkiezing nu verder gaat, weet Bijl nog niet. Waarschijnlijk zal alleen de jury nog kiezen en zullen de stemmen niet meer voor vijftig procent meetellen. Dinsdagavond in Paradiso, de avond voor de verkiezingen, wordt de winnaar in ieder geval bekend gemaakt.

  1. Vakantieganger Ad (79) mag ‘coronahotel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    Vakantie­gan­ger Ad (79) mag ‘coronaho­tel’ Tenerife tot 10 maart niet verlaten: ‘Veel afspraken afgezegd’

    De Nederlandse toeristen die in het hotel op Tenerife verblijven dat vanwege de uitbraak van het coronavirus in quarantaine is geplaatst, moeten daar verplicht tot 10 maart blijven. Dat laat een van hen, de 79-jarige Ad Elissen uit Breda, aan deze site weten. De 23 Nederlanders mogen na een medisch onderzoek wel hun kamer uit, maar mogen het terrein onder geen beding verlaten. ,,Het is gelukkig hier wel uit te houden, maar we waren natuurlijk liever al thuis geweest.”