Volledig scherm
Pieter van Vollenhoven neemt het op voor klokkenluiders Ad Bos (bouwfraude), Fred Spijkers (ondeugdelijke landmijnen), Paul Schaap (veiligheid kernreactor Putten) en Paul van Buitenen (fraude binnen Europese Commissie) © ANP / Fotocollage AD

Stemming 'Huis voor Klokkenluiders' opnieuw uitgesteld

UpdateDe Eerste Kamer heeft dinsdag de stemming over de komst van een 'Huis voor Klokkenluiders' opnieuw uitgesteld. De leden hebben nog te veel vragen over het initiatief. Dat moet ertoe leiden dat mensen die in hun werksituatie een maatschappelijke misstand aan de orde stellen, worden geholpen en beschermd tegen mogelijke tegenwerking of bestraffing door hun werkgever.

Quote

Klokkenlui­ders worden gezien als landverra­ders, als mensen die hun eigen nest bevuilen. Daardoor verdienen ze een betere bescher­ming

Pieter van Vollenhoven
Volledig scherm
Ronald van Raak, SP © anp

Er zou dinsdag over worden gestemd, maar in plaats daarvan wordt het debat over het huis op 1 maart voortgezet.

Het nieuwe orgaan geeft niet alleen advies en bescherming, maar doet ook onderzoek, zowel in de publieke als private sector. Het moet een fysiek huis worden, waar melders van misstanden kunnen aanbellen voor advies en bescherming.

,,Klokkenluiders zijn van grote betekenis om misstanden aan de kaak te stellen", aldus Van Vollenhoven eerder. ,,We zijn allemaal gebaat bij hun moed om ernstige zaken aan te kaarten. Omdat er zo veel gerommeld wordt in het leven. Denk aan het recente gesjoemel in de auto-industrie. Of aan de arts van het UMC Utrecht die twee keer een slagader had geraakt, terwijl in de overlijdensakte stond dat de patiënten een natuurlijke dood waren gestorven."

Stemming
Vorige week zou er al gestemd worden over het wetsvoorstel, maar De Senaat zat nog met te veel onbeantwoorde vragen. Zo was niet geheel duidelijk of naast mensen in loondienst ook zzp'ers en zelfs vrijwilligers terecht kunnen in het 'huis'. Ook zijn er vragen over de positie van melders die zelf iets op hun kerfstok hebben.

Het kostte zes jaar om de wet hiervoor erdoor te krijgen. Het voorstel is een initiatief vanuit de Tweede Kamer, van SP, PvdA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, Partij voor de Dieren en Kamerlid Norbert Klein. De Tweede Kamer nam het voorstel eind 2013 aan.

Klokkenluiders

Klik op afbeelding voor grotere versie