Volledig scherm
© ANP

Stemwijzer: Sylvana Simons scoort het slechtst

Lijsttrekkers kunnen opgelucht ademhalen. Bij de invulling van de Stemwijzer zijn ze vanmiddag allemaal bij hun eigen partij uitgekomen. Sylvana Simons van Artikel 1 scoorde het slechtst. Zij is het voor 84 procent eens met de standpunten van haar eigen partij.

Thierry Baudet van Forum voor Democratie scoorde in eerste instantie nog slechter: hij haalde een score van 75 procent. Pas bij een tweede poging – wat niet helemaal volgens de regels is - kwam hij uit op 97 procent, melden ooggetuigen.

De lancering van de Stemwijzer, zojuist in Nieuwspoort, was drukbezocht. Bijna alle lijsttrekkers waren van de partij. PVV-leider Geert Wilders was de grote afwezige.

Rutte

Premier Mark Rutte (VVD) was anders dan vorige keer wel van de partij. Rutte bracht zichzelf in 2006 in grote verlegenheid toen de Stemwijzer aangaf dat hij het het meest eens was met D66. Later bleek dat er een technische fout was opgetreden.

De Stemwijzer werd in 2012 4,6 miljoen keer ingevuld. De tool is gemaakt door ProDemos en is vanaf 13 uur voor iedereen beschikbaar via stemwijzer.nl

Lees ook: De drie kanttekeningen die onderzoeker Jasper van de Pol bij de Stemwijzer plaatst.