Volledig scherm
© epa

Stephen Fry steunt petitie voor boycot Sotsji

De Britse acteur Stephen Fry heeft een Nederlandse petitie aangeprezen waarin wordt opgeroepen tot een boycot van de olympische winterspelen in Sotsji. 'Voor mijn Nederlandse vrienden. Dank je wel!', twittert Fry vrijdag.

Vrijdagmiddag hadden zo'n 750 mensen de internetpetitie ondertekend, die oproept tot een boycot vanwege een nieuwe wet in Rusland die 'homopropaganda' verbiedt. Of de Nederlandse petitie op internet ook door Fry is geïnitieerd, is niet duidelijk.

Fry, die zelf homo is, is boos over de wet. Hij schreef een brief aan het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en de Britse premier David Cameron, waarin hij oproept tot een boycot van de Spelen van 2014.

Galaconcert
Homobelangenorganisaties COC en Pride United bereiden een presentatie voor die zij voorafgaand aan het Russische galaconcert Constellation of Russia op 25 augustus willen aanbieden aan Rusland. De beide organisaties hadden eerder burgemeester Eberhard van der Laan opgeroepen het concert te verbieden. Maar dat wil Van der Laan niet, meldde hij vrijdag.