Volledig scherm
Ouderen krijgen een griepprik in Oosterhout © Erik van 't Hullenaar

Sterftecijfers schieten omhoog door griep en kou

De recente griepgolf en de kou drijven het aantal sterfgevallen flink op. In de derde week van februari overleden 3622 personen, het hoogste aantal deze winter, meldt het CBS.

Quote

Dit getal is geen piek, maar onderdeel van een sterfte­golf die in februari begon

Jan Latten, hoofddemograaf CBS

Al de hele winter sterven er wekelijks meer personen dan in de winters tussen 2011 en 2016. Die waren alle (vrij) mild. Wel kende de winter van vorig jaar meer sterfgevallen, met name in januari 2017. Dat was het gevolg van een langdurige griepgolf, die al in december begon.

Dit jaar volgt de griepgolf relatief later. Vandaar dat dit ook nu pas resulteert in veel sterfgevallen. Pas nu in week zeven - de periode 12 tot en met 18 februari -  ligt het aantal wekelijkse overlijdensgevallen hoger dan vorig jaar.

Met name ouderen zijn het slachtoffer, meer nog dan vorige jaren. Het aantal sterfgevallen onder 80-plussers ligt in de eerste zeven weken van 2018 ruim een kwart hoger dan in een gemiddelde week vorig jaar. In de groep 65- tot 80-jarigen lag het aantal sterfgevallen 12 procent hoger.

Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Verdere groei

En nu de echte kou pas na 20 februari begon is de kans groot dat het aantal sterfgevallen nog verder groeit. ,,Wij zien het hoogste aantal van 3622 sterfgevallen dan ook niet zo zeer als een piek, maar als onderdeel van een sterftegolf die begin februari begon," legt professor Jan Latten, hoofd-demograaf van het CBS, uit.

Wat de exacte oorzaak van de sterfte is, valt lastig te zeggen. ,,Een hogere sterfte in de winter heeft doorgaans te maken met griep of koude. Als de twee samenkomen is dat een extra risico." 

Tegelijk is het niet zo dat ouderen door extreme kou sterven. ,,Iemand sterft niet doordat het -8 is," zegt Latten. ,,Wel is het zo dat dit veel van je lichaam vergt en dat de kans op andere kwalen zoals een longontsteking groter is."

Seizoensgebonden

Vorig jaar stierven er per week gemiddeld 2800 mensen. Het aantal sterfgevallen is echter seizoensgebonden en piekt bij koude of hitte. Duidelijk is echter dat de 3622 sterfgevallen hoog zijn.